*EN Вештачка интелигенција

Novo otkriće: Uran i Neptun – sličnost boja ledenih divova

Summary

Nova istraživanja sprovedena od strane američkog profesora Patrika Irvina otkrila su da su Uran i Neptun mnogo sličnijih boja nego što se do sada mislilo. Iako je Neptun poznat po svojoj plavoj boji, a Uran po zelenoj, istraživanje je pokazalo […]

Novo otkriće: Uran i Neptun – sličnost boja ledenih divova

Nova istraživanja sprovedena od strane američkog profesora Patrika Irvina otkrila su da su Uran i Neptun mnogo sličnijih boja nego što se do sada mislilo. Iako je Neptun poznat po svojoj plavoj boji, a Uran po zelenoj, istraživanje je pokazalo da obe planete imaju nijansu zelenkasto plave boje.

Zabluda o boji ovih ledenih divova nastala je zbog starih fotografija koje su bile retuširane. Profesor Irvin objašnjava da su fotografije Urana bile blizu prave boje planete, dok su fotografije Neptuna poboljšane i prenesene u plavo.

Koristeći kvantitativni model i originalne podatke, istraživači su uspeli da rekonstruišu najtačniju reprezentaciju boje za Neptuna i Urana do sada.

Studija takođe odgovara na dugogodišnju misteriju zašto Uran neznatno menja boju tokom svoje 84-godišnje orbite oko Sunca. Nakon poređenja slika Urana sa merenjima njegovog sjaja, istraživači su otkrili da Uran izgleda zelenije tokom solsticija, kada su jedan od polova planete usmeren ka Suncu. Tokom ravnodnevice, kada je Sunce iznad Ekvatora, boja Urana je plava. Ovo je posledica neobične rotacije Urana, gde se planeta praktično okreće na boku tokom svoje orbite.

Naučnici su takođe otkrili da je Uran zeleniji tokom solsticija zbog smanjenja količine metana u polarnim regionima, ali i zbog povećanja debljine čestica metanskog leda.

Ova nova studija ima za cilj da konačno razjasni pogrešna tumačenja boje Neptuna i neobičnih promena boje Urana koje su nas decenijama zbunjivale. Dr Heidi Hamill, stručnjakinja iz Udruženja univerziteta za istraživanje u astronomiji (AURA), koja je provela decenije proučavajući ove planete, veruje da ova sveobuhvatna studija može staviti ta pitanja na kraj.

FAQ

Da li su Neptun i Uran zaista plavi i zeleni?

Iako su Neptun i Uran poznati po tim bojama, nova istraživanja su pokazala da su boje ovih planeta zapravo nijanse zelenkasto plave.

Zašto su se ljudi pogrešno percipirali boju ovih planeta?

Pogrešna percepcija boje Neptuna i Urana je nastala zbog starih fotografija koje su bile retuširane. Fotografije Urana su bile blizu prave boje planete, dok su fotografije Neptuna bili manipulisane i prebačene u plavo.

Zašto Uran menja boju tokom svoje orbite?

Uran menja boju zbog svoje neobične rotacije. Planeta se praktično okreće na boku dok se kreće oko Sunca, što dovodi do zelenijeg izgleda tokom solsticija kada je jedan od polova usmeren ka Suncu, dok je boja plava tokom ravnodnevice kada je Sunce iznad Ekvatora.

Zašto je Uran zeleniji tokom solsticija?

Uran je zeleniji tokom solsticija zbog smanjenja količine metana u polarnim regionima, ali i povećanja debljine čestica metanskog leda.

Da li ova studija rešava pitanja o boji Neptuna i Urana?

Da, ova sveobuhvatna studija ima za cilj da konačno razjasni pogrešna tumačenja boje Neptuna kao i neobičnih promena boje Urana koje su nas decenijama zbunjivale. Stručnjaci veruju da će ova studija staviti ta pitanja na kraj.