*EN Вештачка интелигенција

Qualcomm najavljuje Snapdragon 8 Gen 4 čipset sa neverovatnim poboljšanjima performansi

Summary

Qualcomm je otkrio prve detalje o svom nadolazećem Snapdragon 8 Gen 4 mobilnom procesoru, koji donosi značajan napredak u pogledu visokih performansi. Umesto uobičajenog ARM CPU dizajna, novi čipset će imati prilagođena Phoenix jezgra visokih performansi sa maksimalnom frekvencijom od […]

Qualcomm najavljuje Snapdragon 8 Gen 4 čipset sa neverovatnim poboljšanjima performansi

Qualcomm je otkrio prve detalje o svom nadolazećem Snapdragon 8 Gen 4 mobilnom procesoru, koji donosi značajan napredak u pogledu visokih performansi. Umesto uobičajenog ARM CPU dizajna, novi čipset će imati prilagođena Phoenix jezgra visokih performansi sa maksimalnom frekvencijom od čak 4 GHz. Tajna jezgra obećavaju neverovatno brz i fluidan rad, što će korisnicima pružiti izvanredno iskustvo.

Ali to nije sve. Snapdragon 8 Gen 4 će takođe biti proizveden na unapređenom TSMC 3 nm proizvodnom procesu, što će rezultirati i poboljšanom energetskom efikasnošću u poređenju sa prethodnim čipsetom. Ovo je posebno važno jer se spekuliše da će Qualcomm odbaciti energetski efikasne jezgre i fokusirati se samo na visoko performantna jezgra, sledivši tako korake MediaTek-a.

Jedan od najvećih aduta Snapdragon 8 Gen 4 je Adreno 830 GPU. Prema izvorima, ovaj GPU će pružiti neverovatnu brzinu, nadmašujući čak i konkurentske M serije Apple čipova. Očekuje se da će CPU raspored imati 2+6 klastere, s tim da bi prvi klaster mogao dostići radnu frekvenciju od 4 GHz.

Svi ovi podaci su veoma uzbudljivi, ali čekanje na konačnu potvrdu će biti potrebno sve do zvaničnog lansiranja Snapdragon 8 Gen 4 čipseta kasnije ove godine. Međutim, ako su procurele informacije tačne, možemo se nadati prvoklasnom mobilnom iskustvu sa ovim izvanrednim Qualcomm čipsetom.

Česta pitanja (FAQ):

1. Šta je Snapdragon 8 Gen 4?
Snapdragon 8 Gen 4 je nadolazeći mobilni procesor kompanije Qualcomm koji donosi značajan napredak u pogledu visokih performansi.

2. Kakav dizajn CPU-a će imati Snapdragon 8 Gen 4?
Umesto uobičajenog ARM CPU dizajna, Snapdragon 8 Gen 4 će imati prilagođena Phoenix jezgra visokih performansi sa maksimalnom frekvencijom od 4 GHz.

3. Koje su prednosti Snapdragon 8 Gen 4 procesora?
Snapdragon 8 Gen 4 će biti proizveden na unapređenom TSMC 3 nm proizvodnom procesu, što će rezultirati poboljšanom energetskom efikasnošću. Takođe će imati Adreno 830 GPU koji pruža neverovatnu brzinu.

4. Kako se Snapdragon 8 Gen 4 procesor upoređuje sa konkurentima?
Prema izvorima, Snapdragon 8 Gen 4 može nadmašiti čak i konkurentske M serije Apple čipova u pogledu brzine i performansi.

5. Kada će Snapdragon 8 Gen 4 biti lansiran?
Tačan datum lansiranja još uvek nije potvrđen, ali se očekuje da će se to desiti kasnije ove godine.

Srodni linkovi:
Qualcomm (glavna domena)