*EN Вештачка интелигенција

Novi procesori na bazi ARM arhitekture moguće izbacuju Qualcomm sa trona

Summary

Kompanija Qualcomm je do sada imala ekskluzivan ugovor sa Microsoftom koji im je omogućio da budu jedini proizvođači procesora za uređaje vodećih kompanija za izradu računara (OEM) koji koriste „Windows on ARM“ platformu. Međutim, prema rečima predstavnika kompanije ARM, ovaj […]

Novi procesori na bazi ARM arhitekture moguće izbacuju Qualcomm sa trona

Kompanija Qualcomm je do sada imala ekskluzivan ugovor sa Microsoftom koji im je omogućio da budu jedini proizvođači procesora za uređaje vodećih kompanija za izradu računara (OEM) koji koriste „Windows on ARM“ platformu. Međutim, prema rečima predstavnika kompanije ARM, ovaj ugovor ističe do kraja godine, što otvara mogućnost drugim proizvođačima da se uključe na ovo tržište.

Izveštaji sugerišu da bi Nvidia i MediaTek mogli biti među prvima koji će ponuditi konkurentske procesore za „Windows on ARM“ računare. Ova mogućnost označava snažnu konkurenciju na tržištu kojim je dosad dominirao Qualcomm.

Ovu temu su nedavno pokrenuli predstavnici kompanija ARM i Microsoft, a dotakli su se raznih pitanja vezanih za „Windows on ARM“ ekosistem, uključujući i ekskluzivnost ugovora koju ima Qualcomm.

Kompanija Qualcomm je već nekoliko godina imala povlašćen položaj na tržištu „Windows on ARM“ procesora. Veliki OEM proizvođači računara poput HP-a, Lenovo-a i Dell-a su mogli predstaviti svoje laptop verzije za ovu platformu samo ako ugrađuju Qualcomm-ove ARM procesore. Međutim, čelnici kompanije ARM smatraju da takva praksa više ne koristi razvoju „Windows on ARM“ platforme i širenju ovog projekta kao alternativnog „Windows x86“ ekosistema koji je već dugo vremena vodeći na svetskom nivou. Uvođenje drugih proizvođača ARM procesora bi smanjilo tržišni uticaj kompanije Qualcomm.

Dok Qualcomm priprema Snapdragon X Elite procesor za prenosne računare, i druge kompanije poput Nvidia-e i MediaTek-a se spremaju da se suprotstave njihovoj dominaciji. Jedinice kao što je MediaTek Dimensity 9300 već su dobile pohvale analitičara, koji su izrazili mišljenje da bi MediaTek mogao lako konkurisati Qualcomm-u čak i na polju laptop računara.

Iako Qualcomm trenutno ima vremensku prednost sa Snapdragon X Elite procesorom koji je ostvario bolje performanse od najnovijeg Apple M3 procesora, vrlo je realno očekivati da će drugi proizvođači ponuditi slične rešenja pred kraj ove ili početkom naredne godine.

FAQ

Da li će Qualcomm biti jedini proizvođač procesora za „Windows on ARM“ platformu i nakon isteka ugovora sa Microsoftom?

Ne, nakon isteka ugovora, drugi proizvođači će imati mogućnost da se uključe na ovo tržište i ponude konkurentske procesore. Nvidia i MediaTek su među prvima koji se spremaju da konkuriraju Qualcomm-u.

Šta će se desiti sa tržišnim uticajem kompanije Qualcomm kada se otvori prostor za druge proizvođače ARM procesora?

Uvođenje drugih proizvođača ARM procesora smanjiće tržišni uticaj kompanije Qualcomm na segment „Windows on ARM“ računara.

Koji su najnoviji procesori koji će se takmičiti sa Qualcomm-ovim Snapdragon X Elite procesorom?

Mediatek Dimensity 9300 jedan je od procesora koji se ističe svojim performansama i mogao bi biti konkurentan Qualcomm-u.