*EN Вештачка интелигенција

Veštačka inteligencija i budućnost video igara

Summary

Nedavno je partnerstvo između Microsoft Xbox-a i kompanije Inworld AI obeležalo značajan trenutak u svetu video igara. Ova saradnja ima za cilj unapređenje NPC-jeva, odnosno non-playable karaktera, putem veštačke inteligencije (AI). Ova tehnologija omogućava NPC likovima da se prilagođavaju ponašanju […]

Veštačka inteligencija i budućnost video igara

Nedavno je partnerstvo između Microsoft Xbox-a i kompanije Inworld AI obeležalo značajan trenutak u svetu video igara. Ova saradnja ima za cilj unapređenje NPC-jeva, odnosno non-playable karaktera, putem veštačke inteligencije (AI). Ova tehnologija omogućava NPC likovima da se prilagođavaju ponašanju igrača, uče iz interakcija i doprinose stvaranju dinamičnih i „živih“ svetova igara.

Ovaj pristup donosi nove mogućnosti za gejming industriju. Dinamički narativi vođeni od strane igrača mogu povećati zainteresovanost za igre i prihode kompanija. Veštačka inteligencija ima potencijal da transformiše kako svet igara, tako i proces njihovog dizajniranja. Utiče na osnovnu mehaniku igara, omogućavajući detaljne svetove i složene narative, što povećava angažovanost igrača.

U budućnosti, očekuje se da će AI preuzeti veći deo procesa razvoja igara, od planiranja sadržaja do razvoja likova, dijaloga i okruženja. Ova tehnološka inovacija omogućava veće uključivanje samih igrača u kreiranje sadržaja, dajući im priliku da oblikuju igre na nove i jedinstvene načine.

Iako je AI u gejmingu još uvek relativno nov, već se koristi u raznim aspektima razvoja igara, kao što su pomoć u kodiranju i automatizacija testiranja. Partnerstvo između Microsofta i Inworld AI-a otvara vrata nove ere u svetu video igara, gde će veštačka inteligencija unaprediti postojeće aspekte igara i doneti inovacije u gejming industriju.

FAQ:

Šta je NPC karakter?

NPC karakter (non-playable character) je lik u video igri koji nije pod kontrolom igrača, već se koristi za pružanje priče, pomoćni zadaci ili interakciju u igri.

Kako veštačka inteligencija utiče na video igre?

Veštačka inteligencija omogućava NPC karakterima da se prilagođavaju ponašanju igrača, uče iz interakcija i doprinesu stvaranju dinamičnih svetova igara. Takođe, AI utiče na osnovnu mehaniku igara, povećavajući angažovanost igrača i omogućavajući detaljnije svetove i složene narative.

Kako će AI uticati na proces razvoja igara?

U budućnosti, očekuje se da će AI preuzeti veći deo procesa razvoja igara, uključujući planiranje sadržaja, razvoj likova, dijaloga i okruženja. Ovo će omogućiti brže lansiranje igara visokog kvaliteta i veće uključivanje igrača u kreiranje sadržaja.