*EN Вештачка интелигенција

Prvi put detektovana vodena para na egzoplaneti GJ 9827d

Summary

Astronomi su koristeći svemirski teleskop „Habl“ obavili značajno otkriće – direktno su detektovali vodenu paru u atmosferi male egzoplanete GJ 9827d, koja je slična Zemlji po svojoj stenovitoj strukturi. Ovo otkriće predstavlja veliki korak ka razumevanju atmosfera stenovitih planeta i […]

Prvi put detektovana vodena para na egzoplaneti GJ 9827d

Astronomi su koristeći svemirski teleskop „Habl“ obavili značajno otkriće – direktno su detektovali vodenu paru u atmosferi male egzoplanete GJ 9827d, koja je slična Zemlji po svojoj stenovitoj strukturi. Ovo otkriće predstavlja veliki korak ka razumevanju atmosfera stenovitih planeta i njihove prevalencije u univerzumu.

Tim naučnika sa Univerziteta u Montrealu uspeo je da putem atmosferske detekcije pokaže da planete s bogatom atmosferom vode mogu postojati u drugim zvezdanim sistemima. Iako još uvek nije moguće tačno utvrditi sastav atmosfere GJ 9827d, postoje dve mogućnosti. Prva je da je atmosfera uglavnom sastavljena od vode koja je zaostala nakon što je izvorna atmosfera od vodonika i helijuma isparila, dok druga sugeriše da je atmosfera planete slična malom Neptunu, s vodom prošaranom kroz atmosferu bogatu vodonikom.

Ovo otkriće označava početak nove ere u istraživanju i otkrivanju atmosfera na malim egzoplanetama. Dosad nije bilo moguće direktno pronaći atmosferu tako male planete, ali svemirske misije poput „Habla“ nam pružaju priliku da dublje istražimo tajne ovih dalekih svetova.

Planeta GJ 9827d je, međutim, prilično neprijateljsko mesto za život. S obzirom na to da je ona vruća poput Venere, s temperaturom od oko 425 ℃, i ima atmosferu punu vodene pare, nije pogodna za razvoj života kakav poznajemo. Međutim, ovo otkriće nas približava razumevanju raznolikosti i mogućnosti atmosfera na drugim planetama.

U budućnosti, detaljnije proučavanje atmosfere GJ 9827d biće moguće zahvaljujući teleskopu Džejms Veb, koji će moći da traga za drugim molekulima u atmosferi ove egzoplanete. Ova nova era otkrivanja atmosfera na egzoplanetama obećava nam mnogo uzbudljivih saznanja o našem kosmičkom okruženju.

ČPP – Najčešća pitanja

1. Šta su egzoplanete?
Egzoplanete su planete koje orbitiraju oko zvezda van našeg Sunčevog sistema.

2. Koje je značajno otkriće napravljeno u vezi sa planetom GJ 9827d?
Astronomi su koristeći svemirski teleskop „Habl“ direktno detektovali vodenu paru u atmosferi male egzoplanete GJ 9827d.

3. Kakva je struktura planete GJ 9827d?
Planeta GJ 9827d ima stenovitu strukturu, sličnu Zemlji.

4. Šta otkriće o atmosferi GJ 9827d predstavlja?
Otkriće atmosfere na ovoj maloj egzoplaneti predstavlja veliki korak ka razumevanju atmosfera stenovitih planeta i njihove prevalencije u univerzumu.

5. Koji je tim naučnika obavio ovo otkriće?
Tim naučnika sa Univerziteta u Montrealu je uspeo da putem atmosferske detekcije pokaže da planete s bogatom atmosferom vode mogu postojati u drugim zvezdanim sistemima.

6. Koji je mogući sastav atmosfere GJ 9827d?
Postoje dve mogućnosti za sastav atmosfere GJ 9827d. Prva je da je atmosfera uglavnom sastavljena od vode koja je zaostala nakon što je izvorna atmosfera od vodonika i helijuma isparila, dok druga sugeriše da je atmosfera planete slična malom Neptunu, s vodom prošaranom kroz atmosferu bogatu vodonikom.

7. Zašto je GJ 9827d neprijateljska za život?
Planeta GJ 9827d je prilično neprijateljsko mesto za život zbog visoke temperature od oko 425 ℃ i atmosfere punu vodene pare.

8. Kako će se detaljnije proučavanje atmosfere GJ 9827d omogućiti u budućnosti?
Detaljnije proučavanje atmosfere GJ 9827d biće moguće zahvaljujući teleskopu Džejms Veb koji će moći da traga za drugim molekulima u atmosferi ove egzoplanete.

9. Šta ova nova era otkrivanja atmosfera na egzoplanetama može doneti?
Ova nova era otkrivanja atmosfera na egzoplanetama obećava mnogo uzbudljivih saznanja o našem kosmičkom okruženju.

Za više informacija, posetite Univerzitet u Montrealu i Džejms Veb teleskop.