*EN Вештачка интелигенција

Promene u zakonu EU primoravaju Apple da otvori tržište aplikacija

Summary

U nedavnom saopštenju, Apple je najavio da će korisnici iPhone-a u Evropskoj uniji uskoro moći da koriste alternative App Store-u i instaliraju aplikacije sa drugih tržišta aplikacija. Ova odluka dolazi kao odgovor na zakon EU o digitalnim tržištima (DMA), koji […]

Promene u zakonu EU primoravaju Apple da otvori tržište aplikacija

U nedavnom saopštenju, Apple je najavio da će korisnici iPhone-a u Evropskoj uniji uskoro moći da koriste alternative App Store-u i instaliraju aplikacije sa drugih tržišta aplikacija. Ova odluka dolazi kao odgovor na zakon EU o digitalnim tržištima (DMA), koji zahteva da velike digitalne kompanije otvore svoje izolovane sisteme trećim licima.

Prethodno, aplikacije na iPhone uređajima su mogle da se preuzimaju samo sa internog App Store-a kompanije. Međutim, novi zakon primorava Apple i druge velike provajdere da dozvole i druge prodavnice aplikacija na svojim uređajima.

Ipak, iako će korisnici moći da koriste alternative App Store-u, Apple će zadržati određenu kontrolu nad instalacijom aplikacija. Kupci će morati da koriste „sertifikovana“ tržišta koja su odobrena od strane Apple-a kako bi instalirali aplikacije koje nisu dostupne na App Store-u.

Glavni menadžer Apple-a, Fil Šiler, je naglasio rizike koje direktna instalacija aplikacija može predstavljati po bezbednost i zaštitu podataka korisnika. Zbog toga će Apple moći automatski da proverava sve aplikacije na alternativnim tržištima radi otkrivanja malvera i drugih bezbednosnih pretnji.

Iako se izloženost korisnika Evrope ovim rizicima povećava, nova regulativa ima za cilj osiguravanje veće konkurencije na digitalnim tržištima i otvaranje prostora za nove inovacije. Ova promena će pružiti korisnicima iPhone-a veći izbor aplikacija i unaprediti konkurenciju među aplikacijskim prodavnicama.

Česta pitanja (FAQ):

1. Koja je glavna promena koju je najavio Apple?
– Apple je najavio da će korisnici iPhone-a u Evropskoj uniji moći koristiti alternative App Store-u i instalirati aplikacije sa drugih tržišta aplikacija.

2. Šta je zakon EU o digitalnim tržištima (DMA)?
– Zakon EU o digitalnim tržištima je zakon koji zahteva da velike digitalne kompanije otvore svoje izolovane sisteme trećim licima.

3. Kako su prethodno korisnici iPhone-a mogli preuzimati aplikacije?
– Prethodno su korisnici iPhone-a mogli preuzimati aplikacije samo sa internog App Store-a kompanije.

4. Da li će Apple imati potpunu kontrolu nad instalacijom aplikacija?
– Ne, Apple će zadržati određenu kontrolu. Korisnici će morati da koriste „sertifikovana“ tržišta koja su odobrena od strane Apple-a kako bi instalirali aplikacije koje nisu dostupne na App Store-u.

5. Zašto Apple želi da zadrži kontrolu nad instalacijom aplikacija?
– Apple želi da obezbedi bezbednost i zaštitu podataka korisnika. Moći će automatski da proverava sve aplikacije na alternativnim tržištima radi otkrivanja malvera i drugih bezbednosnih pretnji.

Ključni termini:

– App Store: Službena prodavnica aplikacija za iPhone uređaje od strane Apple-a.
– Tržište aplikacija: Platforma za preuzimanje i instaliranje aplikacija na mobilnim uređajima.
– Digitalne kompanije: Velike kompanije koje pružaju digitalne usluge, kao što su aplikacije, internet usluge, i sl.
– DMA: Zakon EU o digitalnim tržištima (Digital Markets Act).

Predloženi povezani linkovi:

Apple Srbija
Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji