*EN Вештачка интелигенција

Pametni telefoni nastavljaju snažan oporavak proizvodnje

Summary

Proizvodnja pametnih telefona snažno se oporavila u drugoj polovini 2023. godine, postavši jedan od glavnih pokretača ekonomskog rasta u tom periodu. Sa sve manjim zalihama u prodajnim kanalima i većom sezonskom potražnjom, globalna proizvodnja pametnih telefona u trećem kvartalu dostigla […]

Pametni telefoni nastavljaju snažan oporavak proizvodnje

Proizvodnja pametnih telefona snažno se oporavila u drugoj polovini 2023. godine, postavši jedan od glavnih pokretača ekonomskog rasta u tom periodu. Sa sve manjim zalihama u prodajnim kanalima i većom sezonskom potražnjom, globalna proizvodnja pametnih telefona u trećem kvartalu dostigla je impresivnih 308 miliona jedinica, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodni kvartal i 6,4% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovaj rast prekinuo je trend godišnjih padova koji je trajao osam godina.

Proizvođači pametnih telefona očekuju dalji rast u četvrtom kvartalu, zahvaljujući promocijama u onlajn prodavnicama i dodatnoj potražnji koju donose praznične kupovine. Brendovi takođe planiraju povećanje proizvodnje kako bi zadovoljili povećanu potražnju krajem godine. Prema analizama TrendForce-a, očekuje se da će proizvodnja pametnih telefona porasti za 5-10% u odnosu na prethodni kvartal u četvrtom kvartalu. Međutim, ukupna globalna proizvodnja pametnih telefona u 2023. godini se prognozira da će opasti za manje od 3%, sa ukupnim izlazom od oko 1,16 milijardi jedinica.

Proizvođači kao što su Samsung i Apple su zabeležili značajan rast u proizvodnji tokom trećeg kvartala. Samsung je zadržao svoju vodeću poziciju na tržištu, dok je Apple imao koristi od lansiranja svojih novih flagship modela. Ipak, povratak Huaweija na tržište predstavlja izazov za tržišni udeo Apple-a u Kini u narednoj godini.

FAQ:
1. Kako je izgledao oporavak proizvodnje pametnih telefona u drugoj polovini 2023. godine?
– Proizvodnja pametnih telefona snažno se oporavila, dostigavši 308 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodni kvartal.

2. Šta možemo očekivati od proizvodnje pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2023. godine?
– Očekuje se dalji rast proizvodnje pametnih telefona u četvrtom kvartalu, zahvaljujući promocijama onlajn prodavnica i prazničnim kupovinama.

3. Kako se povratak Huaweija na tržište odražava na proizvodnju Apple-a?
– Povratak Huaweija predstavlja izazov za tržišni udeo Apple-a u Kini, očekuje se da će to značajno uticati na proizvodne performanse Apple-a u narednoj godini.