*EN Вештачка интелигенција

Pretraga proizvoda na internetu otežana zbog spam sadržaja i affiliate linkova

Summary

Nedavno sprovedeno istraživanje od strane nemačkih naučnika ukazuje na rastući problem u internet pretraživačima. Pretraga proizvoda putem recenzija i preporuka za kupovinu postala je teža zbog preplavljenosti spam sadržajem i prisustva affiliate linkova. Istraživači su analizirali skoro 7.400 upita na […]

Pretraga proizvoda na internetu otežana zbog spam sadržaja i affiliate linkova

Nedavno sprovedeno istraživanje od strane nemačkih naučnika ukazuje na rastući problem u internet pretraživačima. Pretraga proizvoda putem recenzija i preporuka za kupovinu postala je teža zbog preplavljenosti spam sadržajem i prisustva affiliate linkova.

Istraživači su analizirali skoro 7.400 upita na tri popularna pretraživača – Google, Bing i DuckDuckGo. Glavni zaključak istraživanja je da pretraživači imaju „značajne probleme“ sa tzv. „affiliate“ linkovima, koji su plaćeni linkovi koji usmeravaju korisnike ka prodavcima.

Iako ukupan broj pregleda proizvoda sa „affiliate“ linkovima nije veliki, istraživači su primetili da su ovi pregledi nepravedno zastupljeni u rezultatima pretraga. Kvalitet ovih linkova nije ključan faktor, već njihovo visoko rangiranje koje postižu uz pomoć SEO alata.

Ovo stvara problem povjerenja između potrošača, pretraživača i partnera. Affiliate partneri često imaju za cilj optimizaciju rangiranja svojih web stranica umesto ulaganja u kvalitetan sadržaj proizvoda. To rezultuje pojavom web stranica koje sadrže više „affiliate“ linkova, ali manje kvalitetan tekst.

Dodatne izazove donosi povećanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, što dalje može dovesti do pada kvaliteta rezultata pretraga.

Iz Google-a su istakli da se ova studija fokusira samo na pregled proizvoda i ne odražava ukupan kvalitet njihove pretrage. Oni su izvršili specifična poboljšanja kako bi se rešili ovih problema i tvrde da su se tokom protekle godine unapredili više od drugih pretraživača.

Istraživači smatraju da je ovo pitanje vredno pažnje, ali ne vide trenutno očigledno rešenje. Janek Bevendorf, istraživač na Univerzitetu u Lajpcigu i koautor studije, ističe da marketing i SEO optimizacija imaju važnu ulogu u današnjem online sadržaju, te da potpuna zabrana nije rešenje.

Na kraju, ostaje pitanje da li će se ova igra mačke i miša između pretraživača, marketara i korisnika ikada rešiti.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koji su problemi u internet pretraživačima?
– Nedavno istraživanje ukazuje na porast spam sadržaja i affiliate linkova, što otežava pretragu proizvoda putem recenzija i preporuka.

2. Šta su affiliate linkovi?
– Affiliate linkovi su plaćeni linkovi koji korisnike usmeravaju ka prodavcima. Oni često imaju visoko rangiranje u rezultatima pretraga.

3. Zašto su affiliate linkovi problem?
– Iako ukupan broj pregleda proizvoda sa affiliate linkovima nije veliki, oni su nepravedno zastupljeni u rezultatima pretraga. Kvalitet ovih linkova nije ključan faktor, već njihovo visoko rangiranje koje postižu uz pomoć SEO alata.

4. Kako affiliate partneri utiču na kvalitet sadržaja proizvoda?
– Affiliate partneri često se fokusiraju na optimizaciju rangiranja svojih web stranica umesto na kvalitetan sadržaj proizvoda. To dovodi do pojave web stranica sa više affiliate linkova, ali manje kvalitetnim tekstom.

5. Kako veštačka inteligencija utiče na kvalitet rezultata pretraga?
– Povećanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom dodatno može dovesti do pada kvaliteta rezultata pretraga.

6. Kako se Google bavi ovim problemima?
– Iz Google-a su istakli da se ova studija fokusira samo na pregled proizvoda i ne odražava ukupan kvalitet njihove pretrage. Oni su izvršili specifična poboljšanja kako bi se rešili ovih problema i tvrde da su se tokom protekle godine unapredili više od drugih pretraživača.

7. Da li postoji rešenje za ove probleme?
– Istraživači smatraju da je ovo pitanje vredno pažnje, ali ne vide trenutno očigledno rešenje. Marketing i SEO optimizacija imaju važnu ulogu u današnjem online sadržaju, te potpuna zabrana nije rešenje.

8. Hoće li se ova situacija ikada rešiti?
– Ostaje pitanje da li će se ova igra mačke i miša između pretraživača, marketara i korisnika ikada rešiti.

Za dodatne informacije, posetite sledeće linkove:
Google
Bing
DuckDuckGo