*EN Вештачка интелигенција

Povratak na Mesec: Priče preostalih živih Apolovih astronauta

Summary

Pre više od 50 godina, 24 Nasina astronauta su putovala na Mesec kao deo Apolovih misija. Danas, dok se trka za povratak na Mesečevu površinu zahuktava, sve je manji broj preostalih živih Apolovih astronauta koji svedoče o tim istorijskim trenucima. […]

Povratak na Mesec: Priče preostalih živih Apolovih astronauta

Pre više od 50 godina, 24 Nasina astronauta su putovala na Mesec kao deo Apolovih misija. Danas, dok se trka za povratak na Mesečevu površinu zahuktava, sve je manji broj preostalih živih Apolovih astronauta koji svedoče o tim istorijskim trenucima.

Jedan od njih je Baz Oldrin, bivši pilot lovca koji je postao drugi čovek koji je zakoračio na mesečevu površinu. Iako je oduvek želeo da bude prvi, Oldrin je ponosan na svoje dostignuće i bio je inspiracija za mnoge nove generacije.

Bil Anders, koji je leteo u Apolu 8, je čovek koji je snimio prvu kolor fotografiju Zemlje iz svemira. Ova slika je postala ikonična i doprinela je motivisanju globalnog ekološkog pokreta.

Čarli Djuk je bio najmlađi čovek koji je kročio na lunarnu površinu. On je odigrao značajnu ulogu kao Komunikator kapsule tokom Apola 11 i bio je svedok istorijskih trenutaka.

Fred Hejz, iako nikada nije stigao do Meseca, postao je poznat zbog svoje uloge u neuspešnoj misiji Apolo 13. Njegova posada je postala slavna nakon što su se bezbedno vratili na Zemlju.

Džejms Lavel je ušao u istoriju kao član posade Apola 8 koji je prvi put orbitirao oko Meseca. Njihova misija je testirala komandno-servisni modul i pripremila teren za kasnija sletanja.

Dok se broj preostalih Apolovih astronauta smanjuje, njihove priče ostaju značajne za istoriju svemirskog istraživanja. Njihovi podvizi su inspiracija za nove generacije astronauta koji se nadaju da će ponovo zakoračiti na Mesečevu površinu i ispuniti san o življenju na Mesecu.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koliko je Nasinih astronauta putovalo na Mesec?
Više od 50 godina, 24 Nasina astronauta je putovalo na Mesec kao deo Apolovih misija.

2. Ko je bio drugi čovek koji je zakoračio na mesečevu površinu?
Baz Oldrin, bivši pilot lovca, bio je drugi čovek koji je zakoračio na mesečevu površinu.

3. Ko je snimio prvu kolor fotografiju Zemlje iz svemira?
Bil Anders, koji je leteo u Apolu 8, je snimio prvu kolor fotografiju Zemlje iz svemira.

4. Ko je bio najmlađi čovek koji je kročio na lunarnu površinu?
Čarli Djuk je bio najmlađi čovek koji je kročio na lunarnu površinu. On je takođe odigrao značajnu ulogu kao Komunikator kapsule tokom Apola 11.

5. Zašto je posada Apolo 13 postala slavna?
Posada Apola 13, koju je predvodio Fred Hejz, postala je slavna nakon što su se bezbedno vratili na Zemlju u neuspešnoj misiji.

6. Ko je bio član posade Apola 8 koji je prvi put orbitirao oko Meseca?
Džejms Lavel je ušao u istoriju kao član posade Apola 8 koji je prvi put orbitirao oko Meseca.

Ključni pojmovi i žargon:

– Apolo misije: Serija astronomska misija koje je sprovodila NASA s ciljem sletanja čoveka na Mesec.
– Mesečeva površina: Spoljašnji sloj i površina Meseca.
– Nasin astronauti: Astronauti koji su bili deo misija izvedenih od strane NASA.
– Lunarna površina: Površina Meseca.
– Komunikator kapsule: Član posade koji je bio odgovoran za komunikaciju sa kontrolnim centrom tokom leta svemirskog broda.

Predlozi srodnih linkova:

NASA
Moons exploration
Why We Explore: Human Spaceflight