*EN Вештачка интелигенција

Pad prodaje iPhonea u Kini uprkos agresivnom sniženju cijena

Summary

Analitičari Jefferiesa objavili su bilješku u kojoj navode da je prodaja iPhonea u Kini pala za 30% u prvoj sedmici 2024. godine. Ovaj pad je rezultat sve većeg konkurentskog pritiska kineskih domaćih rivala, kao što je Huawei. Prema bilješci brokerske […]

Pad prodaje iPhonea u Kini uprkos agresivnom sniženju cijena

Analitičari Jefferiesa objavili su bilješku u kojoj navode da je prodaja iPhonea u Kini pala za 30% u prvoj sedmici 2024. godine. Ovaj pad je rezultat sve većeg konkurentskog pritiska kineskih domaćih rivala, kao što je Huawei.

Prema bilješci brokerske kuće Jefferies, pad prodaje Applea bio je glavni uzrok dvocifrenog smanjenja isporuka pametnih telefona u Kini tokom prve sedmice. S druge strane, drugi Android brendovi i Huawei ostvarili su relativno stabilan rast u poređenju sa prethodnom godinom u istom periodu.

Iako su analitičari istakli da je Apple agresivno snizio cijene više modela iPhonea na glavnim kineskim internet tržištima, to nije bio dovoljan stimulans da se zadrži visok nivo prodaje. Na primjer, cijene iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max snižene su za 16% na platformi za e-trgovinu Pinduoduo.

Ovaj pad od 30% predstavlja ubrzanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je Apple zabilježio pad od 3% na svojem trećem najvećem tržištu. Jefferies je dodao da je pad od 3% u 2023. rezultirao smanjenjem Appleovog tržišnog udjela za 0,4%.

Analitičari Jefferiesa smatraju da je pad prodaje Applea uglavnom rezultat konkurencije kineskih rivala, posebno Huaweija, koji je lansirao svoju seriju telefona Mate 60 u avgustu prošle godine.

Prema njihovim prognozama, očekuje se da će Apple se suočiti sa sve većim konkurentskim pritiskom domaćih rivala tokom 2024. godine. S druge strane, Huawei će nastaviti da osvaja veći tržišni udio, jer se predviđa da će isporučiti oko 64 miliona pametnih telefona širom svijeta u 2024. godini, dok je procijenjeno da je isporučio 35 miliona uređaja u 2023. godini.

Iako je kinesko tržište pametnih telefona pretrpjelo višegodišnji pad, analitičari predviđaju oporavak u četvrtom kvartalu, što bi značilo rast prodaje nakon deset uzastopnih kvartala pada isporuka. Izvještaj IDC-a potvrđuje ovu prognozu za oporavak prodaje pametnih telefona u Kini.