*EN Вештачка интелигенција

WordPad se povlači – Microsoft uklanja dugovečnu aplikaciju za uređivanje teksta

Summary

Microsoft je nedavno najavio da će WordPad biti uklonjen kao podrazumevana aplikacija u novoj verziji Windows 11 operativnog sistema. Ova vest je izazvala iznenađenje kod korisnika, jer je WordPad bio prisutan na Windows platformi još od Windows 95 verzije. Iako […]

WordPad se povlači – Microsoft uklanja dugovečnu aplikaciju za uređivanje teksta

Microsoft je nedavno najavio da će WordPad biti uklonjen kao podrazumevana aplikacija u novoj verziji Windows 11 operativnog sistema. Ova vest je izazvala iznenađenje kod korisnika, jer je WordPad bio prisutan na Windows platformi još od Windows 95 verzije.

Iako je WordPad imao svoju funkcionalnost kao tekst editor sličan Microsoft Word-u i napredniju verziju Notepad-a, iz Microsofta preporučuju korišćenje Microsoft Word-a za složenije tekstualne dokumente u .doc i .rtf formatima, i Windows Notepad-a za jednostavne tekstualne dokumente u .txt formatu.

Ova odluka sugeriše da Microsoft smatra da je WordPad „čudna sredina između Word-a i Notepada“ i da njegovo uklanjanje neće imati značajne posledice za korisnike. Ipak, postavlja se pitanje da li ima drugih razloga za ovakvu odluku.

WordPad je bio jedna od aplikacija koju su korisnici smatrali deo Windows ekosistema, ali se čini da je Microsoft odlučio da se fokusira na druge alate za uređivanje teksta koji su napredniji i prilagođeniji današnjim potrebama korisnika.

Sada, dok se bliži zvanično izdanje Windows 11, korisnici će morati da potraže alternative za WordPad ukoliko žele naprednije funkcionalnosti. Međutim, s obzirom na bogatstvo dostupnih alternativa na tržištu, neće biti teško pronaći adekvatan i koristan zamena za ovaj dugovečni tekst editor.

FAQ:

P: Da li će WordPad biti uklonjen iz postojećih Windows verzija?
O: Trenutno je najavljeno da će WordPad biti uklonjen samo iz nove verzije Windows 11 operativnog sistema. Postojeće verzije Windows-a i dalje će imati WordPad.

P: Koje alternative mogu korisnici koristiti umesto WordPada?
O: Korisnici mogu koristiti Microsoft Word za složenije tekstualne dokumente ili Windows Notepad za dokumente sa jednostavnim tekstom. Takođe, postoje mnoge druge alternative kao što su LibreOffice Writer, Google Docs, i mnoge druge aplikacije za uređivanje teksta.

P: Da li Microsoft planira da razvije novu aplikaciju koja će zamensiti WordPad?
O: Trenutno nema informacija o planovima Microsofta za razvoj nove aplikacije koja će direktno zameniti WordPad. Ipak, Microsoft stalno radi na poboljšanju i razvoju alata za uređivanje teksta, pa je moguće da će u budućnosti biti predstavljeni novi alati sa naprednijim funkcionalnostima.