*EN Вештачка интелигенција

WordPad se povlači sa Windows 11 operativnog sistema

Summary

Nakon tri decenije postojanja, WordPad, popularni tekst procesor, se oprašta od korisnika Windows operativnog sistema. Microsoft je najavio da WordPad više neće biti automatski instaliran zajedno s novom verzijom OS, već će biti trajno uklonjen u budućim ažuriranjima. WordPad je […]

WordPad se povlači sa Windows 11 operativnog sistema

Nakon tri decenije postojanja, WordPad, popularni tekst procesor, se oprašta od korisnika Windows operativnog sistema. Microsoft je najavio da WordPad više neće biti automatski instaliran zajedno s novom verzijom OS, već će biti trajno uklonjen u budućim ažuriranjima.

WordPad je bio podrazumevana aplikacija od trenutka kada je predstavljen sa Windows 95 operativnim sistemom, nasledivši prethodnu aplikaciju za uređivanje teksta OG Microsoft Write. Ovaj tekst procesor je bio pozicioniran na dva načina: kao tekst editor s nekim funkcionalnostima MS Word-a, ali i kao naprednija verzija Notepad-a, teksta editora koji je prvi put objavljen 1983, dve godine pre pojave prve verzije Windows-a.

Microsoft preporučuje korišćenje Microsoft Word-a za rad s kompleksnijim tekstualnim dokumentima u .doc i .rtf formatima, dok je Notepad pogodan za dokumente s običnim tekstom u .txt formatu. Ova objava nagoveštava da je Microsoft verovatno shvatio da je WordPad samo „čudna sredina između Word-a i Notepada“ i da njegovo uklanjanje neće biti značajno.

WordPad je definitivno jedna od onih Windows aplikacija za koje biste mislili da će zauvek biti deo najpopularnijeg operativnog sistema za PC računare. Međutim, postoji mogućnost da je Microsoft imao ozbiljnije razloge za uklanjanje ovog dugotrajnog tekst editora.

FAQ:
1. Koja je uloga WordPada?
WordPad je bio tekst procesor koji je kombinovao funkcionalnosti MS Word-a i Notepada.

2. Kako će se WordPad od sada koristiti?
WordPad će biti uklonjen iz Windows 11 operativnog sistema, a Microsoft preporučuje korišćenje Microsoft Word-a za složenije tekstualne dokumente i Notepad-a za dokumente s običnim tekstom.

3. Da li će WordPad biti dostupan u budućim verzijama Windows-a?
Ne, WordPad će biti trajno uklonjen iz Windows-a, prema najavi Microsofta.