*EN Вештачка интелигенција

PlayStation obara rekorde s brojem korisnika, ali konkurencija raste

Summary

PlayStation je nedavno objavio da je postigao neverovatan uspeh, sa rekordnim brojem mesečno aktivnih korisnika (MAU). U decembru 2023. godine, PlayStation Network je privukao preko 123 miliona MAU, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Ovim podatkom PlayStation […]

PlayStation obara rekorde s brojem korisnika, ali konkurencija raste

PlayStation je nedavno objavio da je postigao neverovatan uspeh, sa rekordnim brojem mesečno aktivnih korisnika (MAU). U decembru 2023. godine, PlayStation Network je privukao preko 123 miliona MAU, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Ovim podatkom PlayStation se bez dvoumljenja potvrđuje kao vodeća gejming platforma.

Iako Xbox i Steam takođe imaju veliki broj korisnika, PlayStation se izdvaja kao pobednik. Xbox ima 120 miliona korisnika, dok Steam ima čak 132 miliona, ali PlayStation je uspeo da ih nadmaši i postavi novi rekord.

Interesantno je primetiti da PlayStation ima manje prisustvo u PC gejming svetu u poređenju sa Xbox-om i Steam-om. Ova činjenica može biti jedan od razloga za manji broj korisnika na PlayStation-u. Međutim, fokus PlayStation-a na svoju PlayStation Network platformu predstavlja jasnu prednost za igrače koji žele da isprobaju ekskluzivne naslove koje samo ova platforma nudi.

Iako ne postoje trenutni podaci za Xbox i Steam u 2023. godini, očekuje se oštra konkurencija među ovim platformama. Ovi podaci još jednom pokazuju koliko je gejming industrija popularna danas i kako neprestano raste iz godine u godinu.

Najčešće postavljana pitanja (FAQ)

 • Koliko mesečno aktivnih korisnika ima PlayStation?
  PlayStation je imao preko 123 miliona mesečno aktivnih korisnika u decembru 2023. godine.
 • Koja je razlika između PlayStation Network-a, Xbox-a i Steama?
  PlayStation Network (PSN) je online platforma i mrežna usluga koju pruža kompanija Sony, dok su Xbox i Steam takođe platforme za gejming sa sopstvenim karakteristikama i ekskluzivnim naslovima.
 • Koje bi moguće razloge mogao imati PlayStation za manji broj korisnika u poređenju sa Xbox-om i Steam-om?
  Jedan od mogućih razloga za manji broj korisnika PlayStation-a u odnosu na Xbox i Steam može biti manje prisustvo PlayStation platforme na PC-u, gde Xbox i Steam uživaju veću popularnost. Takođe, fokus PlayStation-a na sopstvenu PlayStation Network platformu može uticati na broj korisnika.
 • Da li se očekuje rast broja korisnika za Xbox i Steam u 2023. godini?
  Još uvek nemamo podatke za Xbox i Steam u 2023. godini, ali s obzirom na njihovu popularnost među igračima, očekuje se da će broj korisnika ove dve platforme biti visok.