*EN Вештачка интелигенција

Tržište video igara: Mobilni gejming vodi po prihodu, ali PC računari održavaju desetogodišnju prednost

Summary

Novo istraživanje o tržišnom udelu u prihodima od video igara u proteklih deset godina pokazuje da su mobilne igre ostvarile ogroman uspeh i preuzele prvo mesto, dok računari nastavljaju da održavaju prednost nad konzolama. Tokom 2022. godine, mobilne igre su […]

Tržište video igara: Mobilni gejming vodi po prihodu, ali PC računari održavaju desetogodišnju prednost

Novo istraživanje o tržišnom udelu u prihodima od video igara u proteklih deset godina pokazuje da su mobilne igre ostvarile ogroman uspeh i preuzele prvo mesto, dok računari nastavljaju da održavaju prednost nad konzolama. Tokom 2022. godine, mobilne igre su ostvarile neverovatan prihod od 101 milijarde dolara, dok su računari i konzole zabeležili prihode od 45 i 30 milijardi dolara.

Od 2013. godine, prihodi od igara za računare su prevazišli one za konzole, što ukazuje na konstantnu prednost PC računara u tom takmičenju. Ako se ova prednost zadrži tokom poslednjih kvartala 2023. godine, to će značiti da su računari uživali u desetogodišnjoj prednosti.

Međutim, važno je napomenuti da mobilni gejming već godinama vodi po prihodima. Još od 2009. godine, mobilne igre su ostvarile prihod od 18 milijardi dolara, nasuprot 17 milijardi dolara od PC industrije i 25 milijardi dolara od konzola u istom periodu.

Važno je razumeti da se ovde radi o prihodima, a ne nužno o samoj prodaji igara. Podaci obuhvataju i igre koje koriste model mikrotransakcija ili „Free To Play“ model sa reklamama. Takođe, igre koje pružaju usluge uživo i imaju funkcionalne ekonomije, poput popularne igre Team Fortress 2, takođe su uključene u ove prihode.

Osim mobilnih igara, ni prodaja igara za PC i konzole nije zanemarljiva. Samo na Steam platformi, u 2023. godini je lansirano preko 14.500 igara, a prihod ovog sajta procenjuje se na devet milijardi dolara samo u 2020. godini. Konzole su takođe zabeležile značajan porast u prihodu u 2023. godini, nakon izlaska mnogih AAA i AA igara koje su prvobitno bile odložene zbog svetske pandemije.

Iako industrija video igara ostvaruje visoke prihode, često se suočava sa izazovima, uključujući otpuštanje zaposlenih nakon uspešnih izdanja igara. Ipak, statistike pokazuju da je industrija relativno zdrava, barem kada je reč o prihodima.

FAQ

Koje su platforme najprofitabilnije za video igre?

Prema istraživanju, mobilne igre su trenutno najprofitabilnija platforma za video igre. Računari i konzole takođe ostvaruju značajan prihod, ali mobilni gejming dominira nad ostalim platformama.

Zašto su mobilne igre uspešne?

Mobilne igre su postale izuzetno popularne zbog svoje pristupačnosti. Lakoća pristupa igrama na mobilnim telefonima i tabletima omogućava ljudima da igraju bilo gde i bilo kada. Takođe, modeli „Free To Play“ i mikrotransakcije doprinose velikom prihodu od mobilnih igara.

Da li računari i konzole gube trku protiv mobilnih igara?

Iako mobilne igre trenutno ostvaruju najviše prihode, računari i konzole i dalje zadržavaju veliku bazu igrača i ostvaruju značajan prihod. Igrači vole iskustvo koje pružaju ove platforme i veliki broj naslova koji su dostupni za njih.

Koje su najprofitabilnije igre u mobilnom gejmingu?

Među najprofitabilnijim igrama u mobilnom gejmingu su gača igre od kompanije Mihoyo, kao što je Genshin Impact. Ove igre su postale globalni hitovi i ostvaruju visoke prihode zahvaljujući modelima monetizacije koje koriste.

Koliko je zdrava industrija video igara?

Industrija video igara ostvaruje visoke prihode, ali se susreće sa izazovima kao što su otpuštanje zaposlenih nakon uspešnih izdanja igara. Ipak, statistike pokazuju da je industrija relativno zdrava kada je reč o prihodima. Važno je kontinuirano pratiti i podržavati razvoj kvalitetnih igara i pružati podršku rastućoj industriji.