*EN Вештачка интелигенција

Nova varijanta Kameleon Android Malvera pretvara biometrijsko otključavanje u PIN

Summary

Nova verzija Kameleon Android Malvera, poznata kao Chameleon, predstavlja ozbiljnu prijetnju mobilnim bankarskim trojancima, omogućavajući napadačima da zaobiđu biometrijsko otključavanje i ukradu PIN korisnika. Prema istraživačima iz Trit Fabrika, ova sofisticirana varijanta malvera koristi prevaru kako bi dobila pristup postavkama […]

Nova varijanta Kameleon Android Malvera pretvara biometrijsko otključavanje u PIN

Nova verzija Kameleon Android Malvera, poznata kao Chameleon, predstavlja ozbiljnu prijetnju mobilnim bankarskim trojancima, omogućavajući napadačima da zaobiđu biometrijsko otključavanje i ukradu PIN korisnika.

Prema istraživačima iz Trit Fabrika, ova sofisticirana varijanta malvera koristi prevaru kako bi dobila pristup postavkama pristupačnosti na Android uređajima. Nakon što zatraže ovaj pristup, napadači mogu promijeniti način zaključavanja telefona sa biometrijskog otključavanja na PIN.

Kako bi obmanuli korisnike, malver se maskira kao legitimne Android aplikacije, ali kada korisnici pokušaju da je koriste, prikazuje se HTML stranica koja traži da se uključe postavke pristupačnosti. Ovim trikom, napadači zaobilaze zaštitu uređaja, uključujući i otiskivanje prsta.

Kada žrtva umjesto otiska prsta koristi PIN za otključavanje telefona, napadači su u mogućnosti da ukradu taj PIN ili bilo koju drugu lozinku.

Trenutno, malver se uglavnom distribuira putem nezvaničnih izvora APK datoteka. Zato je važno da korisnici budu oprezni i preuzimaju aplikacije samo sa pouzdanih izvora, posebno kada je riječ o bankarskim aplikacijama.

Ova nova varijanta Kameleon Android Malvera predstavlja ozbiljnu prijetnju mobilnoj sigurnosti i upozorenje je svim korisnicima da budu oprezni i zaštite svoje uređaje od potencijalnih napada.

FAQ

Šta je Kameleon Android Malver?

Kameleon Android Malver, poznat i kao Chameleon, je zlonamjerni softver koji cilja Android uređaje i ima za cilj krađu ličnih podataka korisnika, posebno PIN-ova i lozinki.

Kako varijanta Chameleon Android Malvera funkcioniše?

Chameleon Android Malver koristi prevaru u vidu pretvaranja u legitimne aplikacije da bi dobio pristup postavkama pristupačnosti. Kada korisnici pokušaju da koriste aplikaciju, prikazuje se HTML stranica koja zahtijeva uključivanje ovih postavki. Na taj način, napadači mogu da promijene zaključavanje telefona sa biometrijskog otključavanja na PIN, što im omogućava da ukradu PIN ili bilo koju drugu lozinku.

Kako se Chameleon Malver distribuira?

Chameleon Malver se najčešće distribuira putem nezvaničnih izvora APK datoteka. Zato je važno da korisnici budu oprezni i preuzimaju aplikacije samo sa pouzdanih izvora, posebno kada je riječ o bankarskim aplikacijama.