*EN Вештачка интелигенција

Neprocenjiva lepota zvezda: Pogled kroz atmosferu i nestanak sa noćnog neba

Summary

Zvezde, nebeska tela koja nas oduševljavaju svojom svetlošću i lepotom, često su predmet naše radoznalosti. Ukoliko se zagledamo u noćno nebo, primetićemo da zvezde „trepere“. Ali da li smo se ikada zapitali zašto? I da li znamo koliko je zvezda […]

Neprocenjiva lepota zvezda: Pogled kroz atmosferu i nestanak sa noćnog neba

Zvezde, nebeska tela koja nas oduševljavaju svojom svetlošću i lepotom, često su predmet naše radoznalosti. Ukoliko se zagledamo u noćno nebo, primetićemo da zvezde „trepere“. Ali da li smo se ikada zapitali zašto? I da li znamo koliko je zvezda u čitavom univerzumu?

Trepereće zvezde

Naša atmosfera ima značajan uticaj na to kako vidimo zvezde. Postojanje atmosfere uzrokuje da svetlost koja dopire do nas od udaljenih zvezda konstantno prelama i rasipa. Različiti slojevi atmosfere, sa svojim različitim gustinama, temperaturama i kretanjem vazduha, stvaraju efekat treperenja kada posmatramo zvezde blizu horizonta. Međutim, naučnici koriste razne tehnike i sisteme, poput adaptivne optike, kako bi umanjili uticaj atmosfere i dobili jasnije i stabilnije opservacije zvezda i drugih nebeskih tela.

Boja sunca

Još jedna iluzija uzrokovana našom atmosferom je boja sunca. Iako ga vidimo kao žuto, prava boja našeg sunca je bela. Naime, molekuli vazduha u atmosferi raspršuju kraće talasne dužine vidljivog svetla, što našem nebu daje plavu boju. Sa druge strane, duže talasne dužine, uključujući žutu i narandžastu, manje se raspršuju i direktno stižu do naših očiju, što Sunčevom svetlu daje poznati, topli sjaj.

Neviđeni broj zvezda

Proceniti tačan broj zvezda u univerzumu je izuzetno teško, ali prema nedavnim naučnim istraživanjima NASA-e, pretpostavlja se da postoji više zvezda nego zrna peska na Zemlji. Iako nije moguće izbrojati sve zvezde, procenjuje se da njihov broj prelazi 1 kvadrilion, što je ogroman broj.

Nestanak sa noćnog neba

Nažalost, primetan je sve veći nestanak zvezda sa noćnog neba. Prema nedavnoj studiji, broj vidljivih zvezda golim okom se smanjio za 7 do 10 odsto u periodu od 2011. do 2022. godine. Razlog za ovaj negativan trend je povećana „zagađenost“ svetlom, koja proističe iz rasta broja stanovništva, proširenja gradova i masovne upotrebe LED osvetljenja. Ako se ovaj trend nastavi, već za manje od dve decenije broj vidljivih zvezda će se dramatično smanjiti.

FAQ:

Q: Zašto zvezde trepere?
A: Zvezde „trepere“ zbog prelamanja i raspršivanja svetlosti od strane različitih slojeva atmosfere.

Q: Koje je boje Sunce?
A: Iako ga vidimo kao žuto, prava boja Sunca je bela.

Q: Koliko ima zvezda u univerzumu?
A: Tačan broj zvezda u univerzumu nije moguće odrediti, ali se procenjuje da ih ima više nego zrna peska na Zemlji.

Q: Zašto nestaje sve više zvezda sa noćnog neba?
A: Razlog za nestanak zvezda sa noćnog neba je povećana „zagađenost“ svetlom, uzrokovana rastom broja stanovništva, proširenjem gradova i upotrebom LED osvetljenja.