*EN Вештачка интелигенција

Nasa pruža jedinstven pogled na Uran kroz objektiv svemirskog teleskopa Džejms Veb

Summary

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je neverovatne fotografije Urana, otkrivajući detalje o mesecima i prstenovima ove udaljene planete u Sunčevom sistemu. Fotografije prikazuju mutne unutrašnje i spoljašnje prstenove Urana, uključujući i retko viđeni Zeta prsten, kao i neke od 27 […]

Nasa pruža jedinstven pogled na Uran kroz objektiv svemirskog teleskopa Džejms Veb

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je neverovatne fotografije Urana, otkrivajući detalje o mesecima i prstenovima ove udaljene planete u Sunčevom sistemu. Fotografije prikazuju mutne unutrašnje i spoljašnje prstenove Urana, uključujući i retko viđeni Zeta prsten, kao i neke od 27 poznatih meseca koji orbitiraju oko ove planete.

Uran se nalazi na udaljenosti od preko milijardu i po kilometara od Zemlje i spada u jednu od najmanje istraženih planeta Sunčevog sistema. Slike Urana su retke, ali su 80-ih godina snimljene od strane letilice Voyager 2.

Koristeći sposobnost snimanja fotografija u infracrvenim talasnim dužinama, svemirski teleskop Džejms Veb je otkrio uzbudljiva atmosferska obeležja Urana. Posebno su izdvojeni sezonska kapa oblaka na severnom polu, koja se pojavljuje tokom leta i nestaje u jesen. Astronomi nestrpljivo čekaju sledeći solsticij Urana 2028. godine kako bi pratili eventualne promene u strukturi ove polne kape.

Nove slike takođe prikazuju svetle oluje blizu južne granice polarne kape. Nasa veruje da se ove oluje javljaju kao rezultat kombinacije sezonskih i meteoroloških faktora. Proučavanje ovih oluja pomaže naučnicima da bolje razumeju kompleksnost uranske atmosfere.

Osim što pruža neverovatan uvid u Uran, Nasa se nada da će ove slike biti od koristi i za planiranje budućih misija na Uran, kao i za razumevanje drugih egzoplaneta slične veličine. Uran može poslužiti kao zamena za proučavanje preko 2.000 egzoplaneta koje su otkrivene tokom poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: kurir.rs

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Kako svemirski teleskop Džejms Veb snima fotografije Urana?

Svemirski teleskop Džejms Veb koristi infracrvene talasne dužine za snimanje fotografija Urana.

2. Koliko je Uran udaljen od Zemlje?

Uran je udaljen preko milijardu i po kilometara od Zemlje.

3. Koliko meseci orbitira oko Urana?

Uran ima ukupno 27 poznatih meseca.

4. Šta je sezonska kapa oblaka na Uranu?

Sezonska kapa oblaka na Uranu je jedinstvena atmosferska pojava koja se javlja na severnom polu i nestaje tokom jeseni.

5. Koja je svrha snimanja slika Urana?

Snimanje slika Urana pomaže naučnicima da bolje razumeju kompleksnost ove udaljene planete i da pruže uvide u atmosferska obeležja i oluje.