*EN Вештачка интелигенција

Milionima računara preti postanak elektronskog otpada nakon obustave podrške za Windows 10

Summary

Izvor: Shutterstock / Ymgerman Plan Microsoft-a da obustavi pružanje korisničke podrške za operativni sistem Windows 10 mogao bi imati velike posledice po količinu elektronskog otpada u svetu. Prema analizi kompanije Canalys Research, oko 240 miliona računara bi moglo završiti na […]

Milionima računara preti postanak elektronskog otpada nakon obustave podrške za Windows 10

Izvor: Shutterstock / Ymgerman

Plan Microsoft-a da obustavi pružanje korisničke podrške za operativni sistem Windows 10 mogao bi imati velike posledice po količinu elektronskog otpada u svetu. Prema analizi kompanije Canalys Research, oko 240 miliona računara bi moglo završiti na otpadu, čime bi se stvorilo još 480 hiljada tona elektronskog otpada.

Iako bi mnogi od tih računara mogli i dalje funkcionišu i nakon prestanka podrške, Canalys Research upozorava da bi interesovanje korisnika za korišćenje uređaja koji ne dobijaju bezbednosna ažuriranja moglo opasti. Ovo nije nov fenomen, već se već dogodilo u prošlosti.

Kompanija Microsoft je najavila plan za pružanje bezbednosnih ažuriranja za uređaje koji koriste Windows do oktobra 2028. godine, ali planira da obustavi podršku za Windows 10 od oktobra 2025. godine.

FAQ:

Šta je elektronski otpad?
Elektronski otpad, poznat i kao e-otpad, predstavlja otpad koji potiče od elektronskih uređaja poput računara, telefona, televizora, i drugih elektronskih komponenti.

Kolika je količina elektronskog otpada koja bi se stvorila?
Analiza kompanije Canalys Research predviđa da bi oko 240 miliona računara moglo završiti na otpadu, čime bi se stvorilo 480 hiljada tona elektronskog otpada.

Koliko će trajati podrška za Windows 10?
Prema planu kompanije Microsoft, podrška za Windows 10 će biti ukinuta od oktobra 2025. godine. Međutim, bezbednosna ažuriranja će se pružati za uređaje koji koriste Windows do oktobra 2028. godine.