*EN Вештачка интелигенција

Otkrivena jedna od najvećih krađa podataka ikada, proverite da li su vaši među njima

Summary

Jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno je nedavno, a obuhvata čak 12 terabajta podataka sa 26 milijardi različitih zapisa. Nazvana „Majka svih provala“ (MOAB), ova ogromna kolekcija podataka sadrži osetljive informacije koje bi mogle biti zloupotrebljene u različite zlonamerne […]

Otkrivena jedna od najvećih krađa podataka ikada, proverite da li su vaši među njima

Jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno je nedavno, a obuhvata čak 12 terabajta podataka sa 26 milijardi različitih zapisa. Nazvana „Majka svih provala“ (MOAB), ova ogromna kolekcija podataka sadrži osetljive informacije koje bi mogle biti zloupotrebljene u različite zlonamerne svrhe. Iako se još uvek ne zna ko je vlasnik ove kolekcije podataka, glavni izvor curenja označen je kao kineska aplikacija za razmenu poruka Tencent QQ.

Ogromna kolekcija podataka nije ograničena samo na ovu aplikaciju, već uključuje i informacije sa više drugih društvenih mreža i onlajn platformi poput Weibo, MySpace, bivšeg Twittera, Deezer-a, LinkedIn-a, AdultFriendFinder-a, Adobe, Canva, VK, Daily Motion-a, Dropbox-a, Telegram-a i mnogih drugih.

Među ukradenim podacima nalaze se čak i informacije vladinih organizacija iz različitih zemalja poput SAD-a, Brazila, Nemačke, Filipina, Turske i drugih. Stručnjaci upozoravaju da ovi podaci predstavljaju veliki rizik od krađe identiteta, sofisticiranog phishing-a, sajber napada i neovlašćenog pristupa sistemima.

Moguće posledice za korisnike mogu biti strašne, s obzirom na to da su brojna korisnička imena i lozinke ukradena. Ovo otvara mogućnost za različite vrste napada, a stručnjaci takođe ističu i „efekt talasa“, koji omogućava napadačima da koriste kompromitovane šifre za pristup osetljivijim nalozima.

Ako želite da proverite da li su i vaši podaci ugroženi ovom krađom, možete koristiti Cybernews-ov data leak checker. U svakom slučaju, potrebno je da ostanete pažljivi i preduzmete odgovarajuće mere opreza kako biste zaštitili svoje podatke i svoju digitalnu bezbednost.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Šta je „Majka svih provala“ (MOAB)?
„Majka svih provala“ (MOAB) je jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno. Ova ogromna kolekcija podataka obuhvata 12 terabajta podataka sa 26 milijardi različitih zapisa.

2. Ko je vlasnik kolekcije podataka MOAB?
Trenutno se ne zna ko je vlasnik kolekcije podataka MOAB. Međutim, glavni izvor curenja označen je kao kineska aplikacija za razmenu poruka Tencent QQ.

3. Koje druge platforme su pogođene ovim curenjem podataka?
Ogromna kolekcija podataka uključuje informacije sa više drugih društvenih mreža i onlajn platformi, uključujući Weibo, MySpace, bivši Twitter, Deezer, LinkedIn, AdultFriendFinder, Adobe, Canva, VK, Daily Motion, Dropbox, Telegram i mnoge druge.

4. Koji su mogući rizici od ovog curenja podataka?
Ukradeni podaci predstavljaju rizik od krađe identiteta, sofisticiranog phishing-a, sajber napada i neovlašćenog pristupa sistemima.

5. Šta je „efekt talasa“ i zašto je važan?
„Efekt talasa“ je koncept koji omogućava napadačima da koriste ukradene šifre sa manje osetljivih naloga za pristup osetljivijim nalozima. Ovo povećava rizik od napada na druge naloge korisnika.

Ključni termini:

– Curenje podataka: Situacija kada osetljive informacije ili podaci procure iz određenog sistema ili baze podataka.
– Phishing: Metoda kojom se pokušava pridobiti osetljive informacije, kao što su korisnička imena, lozinke i finansijski podaci, prevarama ili lažnim predstavljanjem.
– Sajber napad: Napad na računarske sisteme ili mreže radi ometanja rada, krađe podataka ili širenja virusa.
– Identitet: Informacije koje se koriste za identifikaciju pojedinca, uključujući ime, adresa, datum rođenja i druge lične podatke.

Sledeći linkovi mogu biti od koristi za dalje informacije o ovom problemu:

Cybernews
Tencent (izvorni izdavač aplikacije Tencent QQ)