*EN Вештачка интелигенција

Otkriven „Projekat Hiljadu Jedara“: Huawei predstavlja HarmonyOS Galaxy Edition

Summary

Nakon pet godina razvoja i pritiska sankcija SAD-a, Huawei je konačno predstavio svoj dugoočekivani Hongmeng OS Galaxy Edition, poznat kao „Projekat Hiljadu Jedara“. Ovaj operativni sistem označava potpunu nezavisnost HarmonyOS NEXT i prekidanje veza sa Androidom. HarmonyOS NEXT sistem, poznat […]

Otkriven „Projekat Hiljadu Jedara“: Huawei predstavlja HarmonyOS Galaxy Edition

Nakon pet godina razvoja i pritiska sankcija SAD-a, Huawei je konačno predstavio svoj dugoočekivani Hongmeng OS Galaxy Edition, poznat kao „Projekat Hiljadu Jedara“. Ovaj operativni sistem označava potpunu nezavisnost HarmonyOS NEXT i prekidanje veza sa Androidom.

HarmonyOS NEXT sistem, poznat kao „Čistokrvna Harmonija“, predstavlja strateški povratak Huaweija i krajnju tačku razvoja ekosistema Harmony. Ovaj ekosistem broji oko 800 miliona uređaja i uključuje preko 200 kompanija koje aktivno razvijaju domaće aplikacije za Harmony.

U drugoj polovini 2023. godine, domaće aplikacije za Harmony su procvetale u različitim sektorima, uključujući navigaciju, multimedijalnu zabavu, vesti, putovanja i finansije. Velike kineske aplikacije, poput Alipay, Meituan, Jingdong, Qunar i Xiaohongshu, priključile su se ovom ekosistemu, što je predstavljalo brzu i značajnu transformaciju.

Prema rečima predsednika Huawei Cloud-a, prva faza Projekta Hiljadu Jedara dostigla je svoj cilj, sa 200 aplikacija koje su se pridružile domaćem ekosistemu. Sledeća faza ima za cilj uključivanje dodatnih 5.000 aplikacija do sredine 2024. godine, s krajnjim ciljem obuhvatanja 500.000 aplikacija. HarmonyOS sistem pruža značajne mogućnosti za razvojne timove.

Istraživačka institucija TechInsights predviđa da će se HarmonyOS brzo pojaviti kao treći veliki operativni sistem, pored Apple iOS-a i Google-ovog Androida. Očekuje se da će HarmonyOS do 2024. godine zameniti iOS kao drugi najveći operativni sistem pametnih telefona u Kini. Huawei je tokom poslednjih pet godina pažljivo gradio svoj sistem kako bi postigao potpunu nezavisnost od Androida.

HarmonyOS se takođe postepeno širi na računare i cilja da postane platforma koja pokriva sve uređaje, uključujući pametne televizore, nosive uređaje i čak automobile.

Ovaj projekat predstavlja korak bliže ostvarenju vizije Huaweija za potpuni ekosistem Harmony, a komercijalna upotreba HarmonyOS Galaxy Edition planirana je za četvrti kvartal 2024. godine.

FČesto postavljana pitanja (FAQ) – HarmonyOS Galaxy Edition

Pitanje 1: Šta je Hongmeng OS Galaxy Edition?
Odgovor: Hongmeng OS Galaxy Edition, takođe poznat kao „Projekat Hiljadu Jedara“, je dugoočekivani operativni sistem kompanije Huawei koji označava nezavisnost od Androida i predstavlja krajnju tačku razvoja ekosistema Harmony.

Pitanje 2: Koje se kompanije pridružuju ekosistemu Harmony?
Odgovor: Preko 200 kompanija je pridruženo ekosistemu Harmony, uključujući velike kineske aplikacije poput Alipay, Meituan, Jingdong, Qunar i Xiaohongshu. Ove kompanije aktivno razvijaju domaće aplikacije za Harmony.

Pitanje 3: Koliko aplikacija se očekuje da će biti deo ekosistema Harmony?
Odgovor: Trenutno je u ekosistemu prisutno oko 200 aplikacija. Planirano je da se do sredine 2024. godine u ekosistem uključi dodatnih 5.000 aplikacija, s ciljem da se konačno dostigne broj od 500.000 aplikacija.

Pitanje 4: Kako se očekuje da se HarmonyOS razvija u budućnosti?
Odgovor: Prema istraživačkoj instituciji TechInsights, očekuje se da će HarmonyOS brzo postati treći veliki operativni sistem, pored Apple iOS-a i Google-ovog Androida. Takođe se prognozira da će do 2024. godine HarmonyOS zameniti iOS kao drugi najveći operativni sistem pametnih telefona u Kini.

Pitanje 5: Koji su planovi za komercijalnu upotrebu HarmonyOS Galaxy Edition?
Odgovor: Komercijalna upotreba HarmonyOS Galaxy Edition planirana je za četvrti kvartal 2024. godine. Huawei nastoji da HarmonyOS postane platforma koja pokriva sve uređaje, uključujući pametne televizore, nosive uređaje i automobile.

Definicije ključnih pojmova:
– Hongmeng OS Galaxy Edition: Dugoočekivani operativni sistem kompanije Huawei koji predstavlja nezavisnost od Androida.
– HarmonyOS NEXT: Strateški povratak Huaweija i krajnja tačka razvoja ekosistema Harmony.
– Ekosistem Harmony: Okruženje u kojem se nalazi HarmonyOS, sa preko 200 kompanija koje razvijaju aplikacije za ovaj operativni sistem.

Predloženi linkovi:
Huawei Srbija
Huawei potrošački proizvodi