*EN Вештачка интелигенција

OpenAI planira proizvodnju čipova za veštačku inteligenciju u saradnji sa TSMC-om

Summary

Nedavno je otkriveno da izvršni direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, planira da razvije sopstveni procesor za veštačku inteligenciju (AI) koji će biti sposoban da dizajnira AI čipove, a TSMC, tajvanska fabrika za proizvodnju čipova, se takođe uključuje u ovu priču. […]

OpenAI planira proizvodnju čipova za veštačku inteligenciju u saradnji sa TSMC-om

Nedavno je otkriveno da izvršni direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, planira da razvije sopstveni procesor za veštačku inteligenciju (AI) koji će biti sposoban da dizajnira AI čipove, a TSMC, tajvanska fabrika za proizvodnju čipova, se takođe uključuje u ovu priču.

Umesto da se oslanjaju na Nvidia AI i HPC (High Performance Computing) grafičke procesore, OpenAI želi da smanji svoju zavisnost stvaranjem sopstvenih AI čipova. To će im omogućiti da zadovolje rastuće potrebe za procesorskom snagom, posebno u Microsoft Azure centrima podataka.

Osim što želi da osigura svoju nezavisnost, OpenAI takođe želi da održi svoj rast i dalje privlači investitore. U okviru pregovora sa TSMC-om, investitori sa Bliskog istoka su takođe uključeni kako bi pokrili troškove proizvodnje.

Ova nova inicijativa pruža OpenAI priliku da prilagodi i usavrši čipove koje koriste za svoje potrebe veštačke inteligencije. Kroz sopstveni procesor, kompanija će moći da preciznije odredi karakteristike i performanse čipova koje su im potrebne.

Ova saradnja sa TSMC-om takođe će doprineti daljem razvoju tehnologije veštačke inteligencije i njenoj široj primeni u različitim industrijama. OpenAI će biti u mogućnosti da deli svoje znanje i iskustvo u proizvodnji AI čipova i doprinese napretku celokupne industrije.

U zaključku, ovaj ambiciozni plan OpenAI da samostalno proizvodi AI čipove u partnerstvu sa TSMC-om obećava veliki napredak u oblasti veštačke inteligencije. Ovo će im omogućiti veću nezavisnost, prilagodljivost i razvoj tehnologije, i otvoriti nove mogućnosti za primenu veštačke inteligencije u različitim sektorima.

Česta pitanja (FAQ):

1. Koje su prednosti OpenAI-ovog sopstvenog procesora za veštačku inteligenciju?
– OpenAI želi smanjiti zavisnost od Nvidia AI i HPC grafičkih procesora i zadovoljiti rastuće potrebe za procesorskom snagom. Sopstveni procesor omogućiće im precizno prilagođavanje karakteristika i performansi čipova koje su im potrebne.

2. Zašto OpenAI sarađuje sa TSMC-om?
– Saradnja sa TSMC-om omogućava dalji razvoj tehnologije veštačke inteligencije i njenu primenu u različitim industrijama. Takođe, investitori sa Bliskog istoka su uključeni kako bi pokrili troškove proizvodnje.

3. Kako će ova inicijativa uticati na industriju veštačke inteligencije?
– Razvoj sopstvenih AI čipova omogućiće OpenAI da deli svoje znanje i iskustvo u proizvodnji čipova, doprinoseći napretku industrije veštačke inteligencije.

4. Koji su glavni ciljevi OpenAI-a u vezi proizvodnje sopstvenih AI čipova?
– OpenAI želi da obezbedi veću nezavisnost, prilagodljivost i razvoj tehnologije veštačke inteligencije. Takođe, želi da privuče investitore i održi svoj rast.

Definicije:

– Veštačka inteligencija (AI) – oblast računarstva koja se bavi stvaranjem računarskih sistema sa sposobnostima nalik na ljudsku inteligenciju.

– HPC (High Performance Computing) – tehnologija koja se odnosi na visokoperformantno računarstvo i izvođenje kompleksnih računarskih zadataka.

Srodni linkovi:
OpenAI
TSMC