*EN Вештачка интелигенција

OpenAI najavljuje različite modele veštačke inteligencije i obećava efikasniji GPT-4

Summary

Kompanija Sema Altmana nedavno je najavila niz novina u vezi sa svojim veštačkom inteligencijom (AI) modelom GPT-4. Dok se GPT-4 Turbo verzija modela razvija sve više da postane dostupna javnosti, OpenAI takođe radi na rešavanju problema lenjosti svojih trenutnih modela. […]

OpenAI najavljuje različite modele veštačke inteligencije i obećava efikasniji GPT-4

Kompanija Sema Altmana nedavno je najavila niz novina u vezi sa svojim veštačkom inteligencijom (AI) modelom GPT-4. Dok se GPT-4 Turbo verzija modela razvija sve više da postane dostupna javnosti, OpenAI takođe radi na rešavanju problema lenjosti svojih trenutnih modela.

Aktuelna ažuriranja GPT-4 modela omogućavaju efikasnije izvršavanje zadataka kao što je generisanje koda, a cilj je da se smanje slučajevi u kojima model može postati lenj i odbiti završiti zadatke koje mu korisnik postavi. Iako kompanija nije obelodanila tačne promene koje su napravljene ažuriranjima, korisnici su svedoci poboljšanja u performansama modela.

Uz najavu novih modela, OpenAI je takođe lansirao Embeddings, manje AI modele koji predstavljaju koncepte unutar sadržaja kao što su jezik ili kodovi. Ovi modeli pomažu u proširenom generisanju odgovora tako što utvrđuju odnos različitih sadržaja u bazi podataka. Embeddings modeli već su dostupni za isprobavanje, a više detalja možete pronaći na sajtu kompanije.

Dok trenutna GPT-4 verzija još uvek može pokazivati znakove lenjosti, korisnici koji žele poboljšane performanse prelaze na GPT-4 Turbo verziju koja je trenirana na podacima do aprila 2023. godine. U narednim mesecima, očekuje se šira dostupnost GPT-4 Turbo modela sa Vision opcijom koja omogućava višemodalne upite četbotu, uključujući generisanje teksta u sliku.

OpenAI nastavlja sa inovacijama i poboljšanjima kako bi pružio efikasnije veštačke inteligencije svojim korisnicima. Budućnost izgleda svetlo, a ove novine će sigurno unaprediti iskustvo korisnika sa AI modelima.

Najčešća pitanja o GPT-4 modelu

1. Šta je GPT-4 model?
GPT-4 je veštačka inteligencija (AI) kompanije OpenAI koja se koristi za generisanje teksta i obavljanje različitih zadataka.

2. Koje novine donosi GPT-4 model?
GPT-4 model ima ažuriranja koja omogućavaju efikasnije izvršavanje zadataka poput generisanja koda. Takođe, posebna verzija GPT-4 modela, GPT-4 Turbo, je trenirana na podacima do aprila 2023. godine i nudi poboljšane performanse.

3. Šta je GPT-4 Turbo verzija?
GPT-4 Turbo verzija je poboljšana verzija GPT-4 modela koja je trenirana na novijim podacima i pokazuje bolje performanse.

4. Kako se OpenAI bavi problemom lenjosti modela?
OpenAI radi na rešavanju problema lenjosti trenutnih modela GPT-4 kroz ažuriranja koja omogućavaju modelu da bolje završava zadatke koje dobije od korisnika.

5. Šta su OpenAI Embeddings modeli?
Embeddings modeli su manji AI modeli koje je lansirao OpenAI. Oni pomažu u proširenom generisanju odgovora tako što utvrđuju odnos različitih sadržaja u bazi podataka.

6. Gde mogu pronaći više informacija o OpenAI Embeddings modelima?
Više detalja o OpenAI Embeddings modelima možete pronaći na sajtu kompanije OpenAI.

7. Kada će biti dostupan GPT-4 Turbo model sa Vision opcijom?
GPT-4 Turbo model sa Vision opcijom, koja omogućava generisanje teksta u sliku, očekuje se da će biti šire dostupan u narednim mesecima.

Srodni linkovi:
OpenAI: Zvanična stranica kompanije OpenAI
GPT-4: Više informacija o GPT-4 modelu na OpenAI sajtu.