*EN Вештачка интелигенција

META aplikacije uvele novu opciju praćenja linkova na Facebook-u i Instagramu

Summary

Ukoliko koristite društvene mreže Facebook i Instagram, verovatno ste od nedavno primetili nova obaveštenja o novom podešavanju o praćenju linkova ka različitim sajtovima koje otvorite putem ovih aplikacija. Opcija „istorija veza“ (link history) načelno omogućava korisnicima da praktično prate sve […]

META aplikacije uvele novu opciju praćenja linkova na Facebook-u i Instagramu

Ukoliko koristite društvene mreže Facebook i Instagram, verovatno ste od nedavno primetili nova obaveštenja o novom podešavanju o praćenju linkova ka različitim sajtovima koje otvorite putem ovih aplikacija. Opcija „istorija veza“ (link history) načelno omogućava korisnicima da praktično prate sve linkove koje su posetili putem pretrage na dve pomenute mreže. Međutim, nova opcija takođe pruža kompaniji Meta, koja je vlasnik ovih aplikacija, dodatni način da unapredi ciljano oglašavanje.

Kompanija Meta obećava korisnicima da mogu pratiti svoje posete linkovima kako bi im olakšali povratak na njih. Nažalost, implementacija ove opcije ima i svoju senku. Sa informacijama o istoriji linkova iz mobilnih pregledača aplikacija, Meta će koristiti ove podatke kako bi unapredila svoje ciljano oglašavanje.

Iako se čini da mnogi korisnici tek sada otkrivaju ova podešavanja, portparol Meta kompanije potvrdio je da su ove opcije počele da se uvode još prošlog leta.

Kako da isključite opciju istorije veza na Facebook-u i Instagramu?

Ako želite da isključite opciju istorije veza na Facebook-u, treba da otvorite link unutar aplikacije i pronađete meni sa tri tačke. Nakon toga, otvorite podešavanja pregledača aplikacije i tražite prekidač za „istoriju linkova“. Isključite ga i potvrdite svoj izbor.

Postupak na Instagramu je gotovo isti. Idite na podešavanja pregledača aplikacije, pronađite „istoriju linkova“ i isključite tu opciju.

Vaša istorija linkova će biti odmah izbrisana, ali Meta navodi da taj proces može potrajati do 90 dana dok ne bude u potpunosti okončan. Iako ste isključili praćenje linkova, vaše ranije posete linkova mogu ostati sačuvane u arhivi kompanije, što može uticati na ciljane oglase u ovim aplikacijama.

Kako da povratite kontrolu nad privatnošću?

Iako isključivanje opcije istorije veza nije dovoljno da potpuno povratite kontrolu nad podacima o vašoj onlajn aktivnosti, postoje dodatne opcije. Meta je nedavno omogućila korisnicima EU da se u potpunosti isključe iz oglasa na Facebook-u i Instagramu, ali uz mesečnu naknadu.

FAQ

Šta je opcija „istorija veza“?

Opcija „istorija veza“ omogućava korisnicima da prate sve linkove koje su posetili putem pretrage na Facebook-u i Instagramu.

Kako mogu isključiti istoriju veza na Facebook-u?

Da biste isključili istoriju veza na Facebook-u, otvorite link unutar aplikacije, pronađite meni sa tri tačke, otvorite podešavanja pregledača aplikacije i isključite opciju „istorija linkova“.

Kako mogu isključiti istoriju veza na Instagramu?

Da biste isključili istoriju veza na Instagramu, idite na podešavanja pregledača aplikacije, pronađite opciju „istorija linkova“ i isključite je.

Koliko vremena je potrebno da Meta izbriše moju istoriju linkova?

Meta navodi da proces brisanja istorije linkova može potrajati do 90 dana.

Kako mogu povratiti punu kontrolu nad svojom privatnošću na Facebook-u i Instagramu?

Za korisnike EU, Meta nudi mogućnost potpunog isključenja oglasa na Facebook-u i Instagramu, ali uz mesečnu naknadu.

Da li samo isključivanje opcije istorije veza može garantovati potpunu privatnost?

Ne, isključivanje samo istorije veza nije dovoljno da potpuno povratite kontrolu nad svojim podacima. Kompanija Meta ima i druge načine praćenja onlajn aktivnosti korisnika.