*EN Вештачка интелигенција

Nova opcija „Convert to eSIM“ na Android telefonima: Šta trebate znati?

Summary

Opcija „Convert to eSIM“ nedavno je primijećena u SIM meniju aplikacije Android 14 Settings pod odjeljkom „Network and Internet“. Ova opcija omogućuje vlasnicima Pixel telefona da prenesu podatke sa fizičke SIM kartice na eSIM karticu bez potrebe za zamjenom kartica […]

Nova opcija „Convert to eSIM“ na Android telefonima: Šta trebate znati?

Opcija „Convert to eSIM“ nedavno je primijećena u SIM meniju aplikacije Android 14 Settings pod odjeljkom „Network and Internet“. Ova opcija omogućuje vlasnicima Pixel telefona da prenesu podatke sa fizičke SIM kartice na eSIM karticu bez potrebe za zamjenom kartica između uređaja.

Fizičke SIM kartice sve više zamjenjuju eSIM kartice, a brendovi kao što su Apple i Google već koriste ovu tehnologiju u svojim telefonima. Na primjer, iPhone modeli omogućavaju konverziju tradicionalne SIM kartice u eSIM, dok ova funkcionalnost još nije dostupna na Android uređajima.

Većini korisnika trenutno nije potrebna konverzija u eSIM jer većina Android telefona još uvijek ima slot za fizičku SIM karticu. Međutim, budući da proizvođači telefona poput Apple-a prestaju isporučivati uređaje sa SIM ladicama u SAD-u, možda će u budućnosti biti potrebno digitalizovati SIM karticu kako bi se prešlo na sljedeći Android uređaj. Ugrađena opcija „Convert to eSIM“ u softveru telefona omogućila bi korisnicima da sami obave konverziju, umjesto da se oslanjaju na proizvođača telefona ili provajdera mobilne mreže.

Važno je napomenuti da će korišćenje eSIM-a zahtijevati proces aktivacije pri svakoj zamjeni kartice, što može biti nezgodno za korisnike koji često mijenjaju SIM kartice između uređaja.

FAQ:

1. Šta je eSIM?

eSIM je ugrađena elektronska SIM kartica koja se koristi umjesto fizičke SIM kartice u mobilnim uređajima.

2. Kako se koristi opcija „Convert to eSIM“?

Opcija „Convert to eSIM“ omogućuje prenos podataka s fizičke SIM kartice na eSIM karticu na Android 14 telefonima.

3. Da li je konverzija u eSIM potrebna svim korisnicima?

Trenutno većini korisnika nije potrebna konverzija u eSIM jer većina Android telefona još uvijek podržava fizičke SIM kartice. Međutim, u budućnosti bi moglo biti potrebno digitalizovati SIM karticu radi prelaska na sljedeći Android uređaj.

4. Kako se aktivira eSIM na telefonima?

Proces aktivacije eSIM-a može varirati ovisno o proizvođaču telefona i provajderu mobilne mreže, ali obično uključuje unos jedinstvenog identifikatora eSIM kartice i potvrdu aktivacije putem mobilne mreže.