*EN Вештачка интелигенција

Ogromno curenje podataka otkriveno: 12 terabajta, 26 milijardi zapisa

Summary

Jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno je nedavno, sa ukupno 12 terabajta podataka sačinjenih od 26 milijardi različitih zapisa. Bez premca u svom obimu, ovo curenje podataka nazvano je „Majka svih provala“ (engl. Mother of all breaches ili MOAB). […]

Ogromno curenje podataka otkriveno: 12 terabajta, 26 milijardi zapisa

Jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno je nedavno, sa ukupno 12 terabajta podataka sačinjenih od 26 milijardi različitih zapisa. Bez premca u svom obimu, ovo curenje podataka nazvano je „Majka svih provala“ (engl. Mother of all breaches ili MOAB).

Iako se u kolekciji verovatno nalaze i duplikati podataka iz ranijih hakarskih napada, ova ogromna zbirka sadrži osetljive i vredne informacije koje mogu biti iskorišćene u zlonamerne svrhe.

Stručnjaci za sajber kriminal još uvek nisu sigurni ko je vlasnik ove uredno sortirane i kategorizovane kolekcije podataka. Kao glavni izvor curenja podataka identifikovana je kineska aplikacija za razmenu poruka Tencent QQ, koja je odgovorna za otprilike 1,4 milijarde unosa u bazu. Međutim, ova ogromna kolekcija takođe sadrži podatke sa više društvenih mreža i onlajn platformi, uključujući Weibo, MySpace, bivši Twitter, Deezer, LinkedIn, AdultFriendFinder, Adobe, Canva, VK, Daily Motion, Dropbox, Telegram i mnoge druge.

Nisu samo privatni korisnici u opasnosti od ovog curenja podataka. Među ukradenim informacijama nalaze se i podaci vladinih organizacija iz raznih zemalja, uključujući SAD, Brazil, Nemačku, Filipine i Tursku. Stručnjaci upozoravaju da ovi podaci predstavljaju veliki rizik i mogu biti iskorišćeni za različite vrste sajber napada, kao što su krađa identiteta, sofisticirani phishing i neovlašćeni pristup sistemima.

Korisnici treba da budu posebno oprezni jer ponovna upotreba istih korisničkih imena i lozinki pruža velike mogućnosti za napade. Stručnjaci takođe upozoravaju na „efekat talasa“, gde kompromitovane šifre za jednu uslugu omogućavaju napadačima da pristupe drugim, još osetljivijim nalozima.

Ako želite da proverite da li su vaši podaci ugroženi ovim curenjem podataka, možete koristiti CyberNews-ov alat za proveru curenja podataka.

BONUS VIDEO:

Pogledajte intervju o sajber kriminalu i problemima koje on donosi na društvenim mrežama.

U nastavku je nekoliko uobičajenih pitanja na osnovu glavnih tema i informacija iznetih u članku:

1. Šta je „Majka svih provala“?
„Majka svih provala“ je jedno od najvećih curenja podataka ikada otkriveno, u obliku 12 terabajta podataka sačinjenih od 26 milijardi zapisa. Naziv „Majka svih provala“ (Mother of all breaches ili MOAB) se koristi za opisivanje ovog enormnog curenja podataka.

2. Ko je odgovoran za curenje podataka?
Iako nije potvrđeno ko je tačno odgovoran za curenje podataka, izvor curenja podataka je identifikovan kao kineska aplikacija za razmenu poruka Tencent QQ. Međutim, ova kolekcija podataka takođe sadrži informacije sa različitih društvenih mreža i onlajn platformi.

3. Koji su sajber napadi mogući kao rezultat ovog curenja podataka?
Curenje ovih osetljivih informacija predstavlja značajan rizik i može dovesti do različitih vrsta sajber napada, kao što su krađa identiteta, sofisticirani phishing napadi i neovlašćeni pristup sistemima.

4. Koje zemlje su pogođene ovim curenjem podataka?
Ukradeni podaci uključuju informacije vladinih organizacija iz raznih zemalja, uključujući SAD, Brazil, Nemačku, Filipine i Tursku.

5. Kako se korisnici mogu zaštititi od ovog curenja podataka?
Korisnicima se savetuje da budu oprezni i da ne koriste iste korisničko ime i lozinku na različitim platformama, jer to omogućava napadačima lak pristup drugim nalozima. Takođe se preporučuje da korisnici iskoriste alate za proveru curenja podataka kako bi proverili da li su njihovi podaci ugroženi ovim curenjem.

Na kraju, evo bonus videa koji se odnosi na sajber kriminal i probleme koje on donosi na društvenim mrežama.