*EN Вештачка интелигенција

Nvidia priprema lansiranje grafičke karte GeForce RTX 4090 D za Kinu

Summary

Ranije ovog meseca, pojavile su se glasine da Nvidia za Kinu sprema nove proizvode, uključujući i grafički procesor GeForce RTX 4090 D, uprkos američkim sankcijama. Sada, najnovije informacije ukazuju da će ovaj proizvod biti lansiran ranije nego što se očekivalo […]

Nvidia priprema lansiranje grafičke karte GeForce RTX 4090 D za Kinu

Ranije ovog meseca, pojavile su se glasine da Nvidia za Kinu sprema nove proizvode, uključujući i grafički procesor GeForce RTX 4090 D, uprkos američkim sankcijama. Sada, najnovije informacije ukazuju da će ovaj proizvod biti lansiran ranije nego što se očekivalo – već 28. decembra.

Kompanija je navodno već zakazala datum lansiranja nove grafičke karte u Pekingu, kako bi se uskladila sa najnovijim talasom američkih sankcija koje ograničavaju izvoz RTX 4090 serije u Kinu i neke zemlje Bliskog istoka.

Prema izvoru Wccftech, još uvek nije poznato da li će Nvidia samo predstaviti novi proizvod ili će ga odmah pustiti u prodaju.

Ukoliko bude dostupan odmah, kineski gejmeri definitivno će imati razloga za radovanje pred praznike. Procurele specifikacije ukazuju da će novi Nvidia GeForce RTX 4090 D imati blažu varijantu Ada Lovelace GPU-a koji smo videli u redovnoj seriji ovih procesora.

Kineski model je navodno označen kao AD102-250-A1 SKU i trebao bi da ima manji broj jezgara kako bi se ispunili zahtevi američkih vlasti u vezi sa sankcijama prema Kini.

Grafička karta Nvidia GeForce RTX 4090 D navodno će imati osnovnu frekvenciju od 2280 MHz, što je 45 MHz više nego kod RTX 4090, dok će brzina pojačanja ostati ista – ocenjena na 2520 MHz. Takođe, ovaj model će najverovatnije zadržati 24 GB GDDR6X memorije sa preko 1 TB/s propusnog opsega i TGP preko 400 W.

Postoje kontradiktorne izjave u vezi sa sankcijama koje se odnose na prodaju AI čipova za Kinu. Iako su sankcije i dalje na snazi, američki sekretar u Ministarstvu trgovine, Đina Rejmondo, je blagonaklono izjavila da Nvidia treba da prodaje ove čipove Kini, jer se koriste i za komercijalne aplikacije, kao što je gejming.

Što se tiče cene, predstojeći CPU će verovatno biti sličan prethodnom RTX 4090 MSRP modelu, koji košta oko 1800 dolara.

FAQ

Kada će biti lansirana Nvidia GeForce RTX 4090 D grafička karta?

Nvidia planira da lansira novu grafičku kartu, GeForce RTX 4090 D, 28. decembra.

Koje su specifikacije Nvidia GeForce RTX 4090 D grafičke karte?

Prema procurelim informacijama, Nvidia GeForce RTX 4090 D će imati osnovnu frekvenciju od 2280 MHz, brzinu pojačanja ocenjenu na 2520 MHz, 24 GB GDDR6X memorije sa preko 1 TB/s propusnog opsega i TGP preko 400 W.

Koliko će koštati Nvidia GeForce RTX 4090 D grafička karta?

Predstojeći CPU će verovatno biti sličan prethodnom RTX 4090 MSRP modelu koji košta oko 1800 dolara.