*EN Вештачка интелигенција

Novi trendovi u rezultatima pretrage: Kako se SEO spam menja?

Summary

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj korisnika interneta primećuje da rezultati pretrage na Google-u postaju sve lošiji. Naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu i Bauhaus-Univerziteta iz Vajmara su sproveli istraživanje koje potvrđuje ovu tvrdnju. Studija je detaljno analizirala hiljade rezultata […]

Novi trendovi u rezultatima pretrage: Kako se SEO spam menja?
SEO

U poslednjih nekoliko godina, sve veći broj korisnika interneta primećuje da rezultati pretrage na Google-u postaju sve lošiji. Naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu i Bauhaus-Univerziteta iz Vajmara su sproveli istraživanje koje potvrđuje ovu tvrdnju.

Studija je detaljno analizirala hiljade rezultata pretrage i otkrila da se na internetu sve više nalazi sadržaja lošeg kvaliteta i stranica koje su optimizovane za pretraživače, poznate kao „SEO spam“. Ove stranice su namerno prilagođene algoritmu Google pretraživača kako bi bile lako prepoznatljive, ali često ne pružaju korisnicima željene odgovore.

Veštačka inteligencija (AI) može dodatno pogoršati situaciju u budućnosti, jer će imati sve veći uticaj na kreiranje i prilagođavanje veb stranica za pretragu interneta.

Rezultati istraživanja su takođe pokazali da se na vrhu rezultata pretrage često nalaze tekstovi koji su namenjeni samo za „affiliate marketing“ i zaradu autora, umesto pružanja korisnih informacija.

Pretraživači poput Google-a, Bing-a i DuckDuckGo-a postali su žrtve velikih kampanja neželjene pošte. Mnogi spam sadržaji su maskirani kao nekvalitetne recenzije proizvoda. Iako Google tvrdi da se bori protiv spama, naučnici primećuju stalni pad kvaliteta tekstova koji se prikazuju na vrhu rezultata pretrage.

Uprkos rezultatima istraživanja, Google se ne slaže sa zaključcima i tvrdi da je analiza bila ograničena samo na recenzije proizvoda i ne odražava ukupan kvalitet rezultata pretrage.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koja istraživanja su potvrdila da rezultati pretrage na Google-u postaju sve lošiji?
Naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu i Bauhaus-Univerziteta iz Vajmara sproveli su istraživanje koje potvrđuje da rezultati pretrage postaju lošijeg kvaliteta.

2. Šta je „SEO spam“?
„SEO spam“ se odnosi na stranice koje su optimizovane za pretraživače i namerno prilagođene algoritmu Google pretraživača kako bi bile lako prepoznatljive, ali obično ne pružaju korisnicima željene informacije.

3. Kako veštačka inteligencija (AI) može pogoršati situaciju u vezi sa rezultatima pretrage?
Veštačka inteligencija (AI) će imati sve veći uticaj na kreiranje i prilagođavanje veb stranica za pretragu interneta, što može dodatno pogoršati situaciju u budućnosti.

4. Šta su rezultati istraživanja pokazali u vezi sa tekstovima na vrhu rezultata pretrage?
Rezultati istraživanja su pokazali da se na vrhu rezultata pretrage često nalaze tekstovi namenjeni samo za „affiliate marketing“ i zaradu autora, umesto pružanja korisnih informacija.

5. Kako pretraživači poput Google-a, Bing-a i DuckDuckGo-a postaju žrtve neželjene pošte?
Pretraživači postaju žrtve neželjene pošte jer su mnogi spam sadržaji maskirani kao nekvalitetne recenzije proizvoda.

6. Šta kaže Google u vezi sa zaključcima istraživanja?
Google se ne slaže sa zaključcima istraživanja i tvrdi da analiza koja je sprovedena bila ograničena samo na recenzije proizvoda i ne odražava ukupan kvalitet rezultata pretrage.

Definicije ključnih pojmova:
– „SEO spam“ – stranice koje su optimizovane za pretraživače i namerno prilagođene algoritmu Google pretraživača kako bi bile lako prepoznatljive, ali obično ne pružaju korisnicima željene informacije.
– Veštačka inteligencija (AI) – sposobnost kompjuterskih sistema da simuliraju ljudske sposobnosti razmišljanja i zaključivanja.
– Neželjena pošta – nepoželjna i obično masovna elektronska pošta koja se šalje bez odobrenja primaoca

Povezani linkovi:
Google
Bing
DuckDuckGo