*EN Вештачка интелигенција

Novi Chameleon Android Malver zaobilaženjem otiska prsta ugrožava sigurnost mobilnih uređaja

Summary

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a su otkrili novu verziju Chameleon Android malvera koji uspešno zaobilazi zaštitu otiska prsta i omogućava napadačima pristup korisničkom PIN-u. Ova sofisticirana […]

Novi Chameleon Android Malver zaobilaženjem otiska prsta ugrožava sigurnost mobilnih uređaja

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a su otkrili novu verziju Chameleon Android malvera koji uspešno zaobilazi zaštitu otiska prsta i omogućava napadačima pristup korisničkom PIN-u. Ova sofisticirana tehnika prevara pretvara malver u legitimnu Android aplikaciju, koju korisnici neprimetno preuzimaju sa zvaničnih prodavnica aplikacija.

Umesto ranijih metoda zloupotrebe, ovaj Chameleon Android malver deluje neprimetno i prilikom preuzimanja aplikacije, prikazuje HTML stranicu korisnicima, koja ih navodi da omoguće uslugu pristupačnosti na svom telefonu. Naizgled bezopasno, ovo omogućava napadačima da promene zaključavanje telefona sa biometrijskog na PIN, čineći PIN pristupačnim za krađu. Na taj način, napadači dobijaju pristup korisnikovim ličnim informacijama uskladištenim na telefonu.

Ovaj novi slučaj ponovno ističe činjenicu da čak i uz različite sisteme zaštite koji su dostupni na tržištu, sigurnost mobilnih uređaja i dalje ostaje podložna napadima. Stručnjaci savetuju korisnicima da redovno nadograđuju svoje sisteme, izbegavaju preuzimanje aplikacija iz sumnjivih izvora i budu oprezni prilikom davanja dozvola za pristup uslugama pristupačnosti kako bi se efikasno zaštitili od ovakvih pretnji.

Česta pitanja:

Kako Chameleon Android malver funkcioniše?

Chameleon Android malver se pretvara u legitimne Android aplikacije, a zatim prikazuje HTML stranicu koja preusmerava korisnike na promenu zaključavanja sa biometrijskog na PIN.

Kako se zaštititi od Chameleon malvera?

Da biste se zaštitili od Chameleon malvera ili sličnih pretnji, preporučuje se redovno ažuriranje sistema, korišćenje pouzdanih aplikacija iz zvaničnih izvora i oprez prilikom davanja dozvola za pristup uslugama pristupačnosti.

Da li su mobilni uređaji sigurni od malvera?

Iako postoji više metoda zaštite mobilnih uređaja, malveri kao što je Chameleon pokazuju da nijedan sistem nije potpuno siguran. Redovno ažuriranje, pažljivo biranje aplikacija i opreznost prilikom korišćenja usluga pristupačnosti mogu dodatno zaštiti uređaje.