*EN Вештачка интелигенција

Novi Chameleon Android malver ugrožava sigurnost otisaka prstiju

Summary

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a su otkrili novi Chameleon Android malver koji zaobilazi zaštitu otisaka prstiju i omogućava krađu PIN-a. Umesto korišćenja prevara kao raniji malveri, […]

Novi Chameleon Android malver ugrožava sigurnost otisaka prstiju

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a su otkrili novi Chameleon Android malver koji zaobilazi zaštitu otisaka prstiju i omogućava krađu PIN-a. Umesto korišćenja prevara kao raniji malveri, ova nova verzija koristi sofisticiranu tehniku za zaobilaženje sistema zaključavanja otiska prsta i omogućava napadačima pristup PIN-u.

Chameleon Android malver pretvara se u legitimne aplikacije za Android, od kojih se većina može naći na zvaničnim prodavnicama aplikacija. Nakon što korisnici preuzmu ovu aplikaciju, malver prikazuje HTML stranicu koja ih navodi da omoguće uslugu pristupačnosti na svom telefonu. Kada se to dogodi, napadačima je moguće promeniti zaključavanje telefona sa biometrijskog na PIN, što im otvara put kako bi ukrali PIN i pristupili korisnikovim ličnim informacijama.

Uprkos različitim sistemima zaštite dostupnim na tržištu, ovaj malver jasno pokazuje da je sigurnost mobilnih uređaja i dalje podložna napadima. Stručnjaci savetuju korisnike da redovno nadograđuju svoje sisteme, izbegavaju preuzimanje aplikacija iz sumnjivih izvora i budu oprezni prilikom davanja dozvola za pristup uslugama pristupačnosti kako bi se zaštitili od ovakvih pretnji.

Česta pitanja:

Kako Chameleon Android malver funkcioniše?
Chameleon Android malver se pretvara u legitimne Android aplikacije, a zatim prikazuje HTML stranicu koja preusmerava korisnike na promenu zaključavanja sa biometrijskog na PIN.

Kako se zaštititi od Chameleon malvera?
Da biste se zaštitili od Chameleon malvera ili sličnih pretnji, preporučuje se redovno ažuriranje sistema, korišćenje pouzdanih aplikacija iz zvaničnih izvora i oprez prilikom davanja dozvola za pristup uslugama pristupačnosti.

Da li su mobilni uređaji sigurni od malvera?
Iako postoji više metoda zaštite mobilnih uređaja, malveri kao što je Chameleon pokazuju da nijedan sistem nije potpuno siguran. Redovno ažuriranje, pažljivo biranje aplikacija i opreznost prilikom korišćenja usluga pristupačnosti mogu dodatno zaštiti uređaje.

Source: ThreatFabric (napomena: izvor nije naveden)