*EN Вештачка интелигенција

Nova tehnologija omogućava pristup internetu putem misli

Summary

Razvoj tehnologije brzo napreduje, a jedna od najinovativnijih ideja koja je nedavno postala stvarnost je mogućnost pristupa internetu putem misli. Umesto da koristimo tastaturu ili ekran, sada je moguće koristiti direktnu komunikaciju između mozga i računara. Ova nova tehnologija omogućava […]

Nova tehnologija omogućava pristup internetu putem misli

Razvoj tehnologije brzo napreduje, a jedna od najinovativnijih ideja koja je nedavno postala stvarnost je mogućnost pristupa internetu putem misli. Umesto da koristimo tastaturu ili ekran, sada je moguće koristiti direktnu komunikaciju između mozga i računara.

Ova nova tehnologija omogućava ljudima da prenose misli i komuniciraju na internetu samo koristeći svoje umove. Izumitelji su razvili uređaj koji se nosi na glavi i koji koristi elektrode za snimanje električnih impulsa u mozgu. Zatim, softver prepoznaje te impuls i interpretira ih kao komande. Na taj način, korisnici mogu da šalju poruke, pretražuju veb i kontrolišu aplikacije samo mislima.

Ovo revolucionarno otkriće ima potencijal da promeni način na koji koristimo računare i komuniciramo na internetu. Više neće biti potrebno da koristimo tastaturu ili miš, već će jednostavno biti dovoljno da mislimo o tome šta želimo da uradimo.

Iako je ova tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, ona obećava uzbudljivu budućnost. Ne samo da će ljudima sa fizičkim invaliditetom omogućiti pristup internetu na potpuno nov način, već će nam svima otvoriti vrata ka novim mogućnostima koje do sada nismo ni mogli da zamislimo.

Budućnost tehnologije komunikacije putem misli je prepuna potencijala. Verovatno ćemo uskoro videti nove aplikacije i usluge koje će koristiti ovu tehnologiju. Sve što nam je potrebno je malo mašte i otvoren um da bismo istražili sve mogućnosti koje nam ova tehnologija pruža.

*Šta je tehnologija komunikacije putem misli?
Tehnologija komunikacije putem misli omogućava ljudima da prenose misli i komuniciraju na internetu samo koristeći svoje umove. To se postiže korišćenjem uređaja koji se nosi na glavi i koji koristi elektrode za snimanje električnih impulsa u mozgu. Softver zatim prepoznaje te impulse i interpretira ih kao komande koje korisnici mogu koristiti za slanje poruka, pretraživanje interneta i kontrolu aplikacija.

*Kako funkcioniše tehnologija komunikacije putem misli?
Uređaj koji se nosi na glavi koristi elektrode za snimanje električnih impulsa iz mozga. Softver zatim interpretira te impulse kao komande koje korisnici žele da izvrše. Na taj način, moguće je komunicirati na internetu i upravljati aplikacijama samo mislima.

*Kako ova tehnologija može da promeni način na koji koristimo računare i komuniciramo na internetu?
Tehnologija komunikacije putem misli eliminiše potrebu za korišćenjem tastature ili miša prilikom komunikacije na internetu i upravljanja računarima. Umesto toga, samo je potrebno da korisnici misle o tome šta žele da urade, a softver će to prepoznati i izvršiti.

*Da li je ova tehnologija dostupna za svačiji svakodnevni život?
Kako je ova tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, trenutno nije široko dostupna za svačiji svakodnevni život. Ipak, ona ima veliki potencijal i može imati značajan uticaj u budućnosti.

*S kojim izazovima se susreće tehnologija komunikacije putem misli?
Iako tehnologija komunikacije putem misli ima potencijal da promeni način na koji koristimo računare, postoje izazovi sa kojima se suočava. Na primer, preciznost prepoznavanja i interpretiranja misli može biti izazov. Takođe, bezbednost podataka je takođe bitna briga u vezi sa ovom tehnologijom.

*Šta je budućnost tehnologije komunikacije putem misli?
Budućnost tehnologije komunikacije putem misli je prepuna potencijala. Verovatno ćemo videti nove aplikacije i usluge koje će koristiti ovu tehnologiju. Ova tehnologija ima mogućnost da nam otvori vrata ka novim mogućnostima koje do sada nismo ni mogli da zamislimo.

Related links:
BBC
CNET
Wired