*EN Вештачка интелигенција

Spektakularne slike Urana: Otkriveni prstenovi i tajanstveni Zeta prsten+

Summary

Svemirski teleskop James Webb nedavno je snimio neverovatne slike Urana, otkrivajući njegove izvanredne prstenove i posebno tajanstveni Zeta prsten. Teleskop je zabeležio infracrvene talasne dužine koje nisu vidljive golim okom, dajući slici izuzetan izgled svetlećeg plavog mermera koji se preliva […]

Spektakularne slike Urana: Otkriveni prstenovi i tajanstveni Zeta prsten+
Svemirski teleskop James Webb nedavno je snimio neverovatne slike Urana, otkrivajući njegove izvanredne prstenove i posebno tajanstveni Zeta prsten. Teleskop je zabeležio infracrvene talasne dužine koje nisu vidljive golim okom, dajući slici izuzetan izgled svetlećeg plavog mermera koji se preliva u crni okean.
Slike koje je napravio Webb su daleko živopisnije od generičkih slika koje je snimio Voyager 3 tokom osamdesetih godina. Ovi spektakularni prikazi otkrivaju neobičan i dinamičan svet leda sa uzbudljivim atmosferskim karakteristikama. Tim koji upravlja teleskopom je oduševljen otkrićem novih detalja o Uranu.
Pored standardnih prstenova, James Webb je uspeo da snimi i „nedostižni Zeta prsten“. Taj bledi prsten je najunutrašnji prsten koji okružuje Uran, a sada ga je moguće videti zahvaljujući naprednim senzorima teleskopa. Slika takođe prikazuje i severnu polarnu kapu oblaka i belu mrlju blizu centra planete.
Na slici se mogu videti i Uranovi meseci, tačnije 14 od ukupno 27. Među prikazanim telima su Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca i Portia.
Koristeći četiri NIRCam filtera, Webb je otkrio bogate detalje bliskog infracrvenog spektra. Ovi filteri omogućavaju prikazivanje planeta u plavoj, cijan, žutoj i narandžastoj boji. Prethodne slike Urana koje je NASA podelila prikazivale su samo dva filtera, što je rezultiralo manje detaljnim prikazom.
Uran je poznat po svom ledenom sastavu i ekstremnim meteorološkim uslovima. Rotira se pod uglom od oko 98 stepeni, što ga čini planetom koja spava „na boku“. Naučnici veruju da će slike koje je snimio Webb teleskop pomoći u boljem razumevanju Urana i njegovih karakteristika. Osim toga, ove slike mogu pružiti korisne informacije o drugim prstenastim ledenim planetama u drugim solarnim sistemima.

FAQ

Koliko meseci se može videti na slici Urana?

Na slici se može videti 14 od ukupno 27 Uranovih meseci.

Koji su NIRCam filteri korišćeni za snimanje slike Urana?

James Webb teleskop koristio je četiri NIRCam filtera: F140M (plava), F210M (cijan), F300M (žuta) i F460M (narandžasta).

Kako se Uran rotira u odnosu na druge planete u Sunčevom sistemu?

Uran se rotira pod uglom od oko 98 stepeni, što ga čini planetom koja je „uspavala na boku“.