*EN Вештачка интелигенција

Nova generacija Intelovih desktop procesora Arrow Lake može se oprostiti od tehnologije Hyper-Threading

Summary

U skorom curenju informacija iz dokumentacije kompanije Intel, otkrivene su nove pojedinosti o platformi Arrow Lake-S. Ove informacije ukazuju na mogući oproštaj od tehnologije Hyper-Threading (HT) u dolazećim desktop procesorima 15. generacije Arrow Lake. Prema tehničkom memorandumu koji je procureo, […]

Nova generacija Intelovih desktop procesora Arrow Lake može se oprostiti od tehnologije Hyper-Threading

U skorom curenju informacija iz dokumentacije kompanije Intel, otkrivene su nove pojedinosti o platformi Arrow Lake-S. Ove informacije ukazuju na mogući oproštaj od tehnologije Hyper-Threading (HT) u dolazećim desktop procesorima 15. generacije Arrow Lake.

Prema tehničkom memorandumu koji je procureo, nema podrške za HTT funkciju koja omogućava dupliranje broja logičkih P-jezgara kroz „Hyper threading“ tehnologiju. Ovo znači da bi Arrow Lake mogao imati osam fizičkih jezgara visokih performansi, ali bez HTT opcije koja udvostručuje broj logičkih jezgara pod Windows operativnim sistemom.

Ova informacija se poklapa sa ranijim spekulacijama o HT tehnologiji koja je možda postala zastarela. Umesto toga, Intel bi se mogao fokusirati na unapređenje performansi fizičkih jezgara, čime bi korisnicima pružio veću snagu obrade u aplikacijama i igrama.

Ova potencijalna promena u dizajnu procesora može imati značajan uticaj na korisnike. Iako bi izostanak HTT opcije mogao smanjiti broj logičkih jezgara, može se očekivati da će Arrow Lake procesori i dalje pružiti izuzetne performanse. Veći broj fizičkih jezgara, bez opterećenja dodatnih logičkih jezgara, može doneti veću snagu i stabilnost procesora.

Ovo je samo jedan korak u kontinuiranom razvoju Intelovih procesora, a budućnost će pokazati koliko će ova promena biti dobro prihvaćena od strane korisnika. Bez obzira na to, Arrow Lake procesori obećavaju da će ponuditi napredne performanse, bez obzira na odsustvo tehnologije Hyper-Threading.

Pitanja iz čestih pitanja (FAQ) na osnovu glavnih tema i informacija iznetih u članku:

1. Koje nove informacije su otkrivene o platformi Arrow Lake-S?
– Prema procurelom tehničkom memorandumu, Arrow Lake-S procesori 15. generacije Intel-a mogu da nemaju podršku za tehnologiju Hyper-Threading (HTT), što znači da neće imati dupliranje broja logičkih jezgara.

2. Šta je tehnologija Hyper-Threading (HT)?
– Tehnologija Hyper-Threading (HT) omogućava dupliranje broja logičkih P-jezgara na procesoru, čime se povećava ukupna snaga obrade.

3. Zašto Intel može odlučiti da eliminiše tehnologiju Hyper-Threading (HT) na platformi Arrow Lake?
– Intel se može fokusirati na unapređenje performansi fizičkih jezgara, što bi korisnicima pružilo veću snagu obrade u aplikacijama i igrama.

4. Koje su moguće prednosti eliminisanja tehnologije Hyper-Threading (HT)?
– Izostanak tehnologije Hyper-Threading (HT) može doneti veću snagu i stabilnost procesora, jer će veći broj fizičkih jezgara biti opterećen samo svojim zadacima, bez dodatnih logičkih jezgara.

5. Kako će ova potencijalna promena uticati na Arrow Lake procesore?
– Iako izostanak tehnologije Hyper-Threading (HT) može smanjiti broj logičkih jezgara, Arrow Lake procesori mogu i dalje pružiti izuzetne performanse zahvaljujući većem broju fizičkih jezgara.

Predloženi srodni linkovi:
Intel