*EN Вештачка интелигенција

Nova opcija na Facebook-u koja utiče na privatnost korisnika

Summary

Facebook je nedavno uveo novu opciju nazvanu „Istorija linkova“ u svojoj mobilnoj aplikaciji. Ova funkcija prati sve sajtove koje je korisnik posetio u prethodnih 30 dana i dostupna je kako za Android, tako i za iOS operativni sistem. Iako je […]

Nova opcija na Facebook-u koja utiče na privatnost korisnika

Facebook je nedavno uveo novu opciju nazvanu „Istorija linkova“ u svojoj mobilnoj aplikaciji. Ova funkcija prati sve sajtove koje je korisnik posetio u prethodnih 30 dana i dostupna je kako za Android, tako i za iOS operativni sistem.

Iako je ova opcija opcionalna, ona je automatski uključena za sve korisnike. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih korisnika koji su se žalili na dosadna pop-up obaveštenja koja im prikazuju istoriju poseta određenih linkova. Srećom, postoji način da se ova opcija isključi.

Iako je korisna u situacijama kada želite ponovo posetiti određeni link, ova nova funkcija donosi i zabrinutost po pitanju privatnosti korisnika, što nije nova stvar kod Facebooka i njegove kompanije Meta. Moguće je da će Facebook koristiti istoriju poseta kako bi ciljano slao oglase korisnicima.

Ako želite da isključite ovu opciju, možete to uraditi otvaranjem bilo kog linka unutar aplikacije, zatim pokretanjem Facebook-ovog mobilnog pregledača i dodirivanjem menija sa tri tačke. Nakon toga, izaberite opciju „Idi na postavke“ i zatim „Postavke pregledača“. Pomerite slajder „Dozvoli istoriju linkova“ ulevo kako biste deaktivirali ovu opciju.

Kada to uradite, Facebook će odmah izbrisati vašu istoriju linkova i više je neće koristiti za ciljano oglašavanje. Međutim, može proći do 90 dana dok lista vaših linkova ne bude potpuno obrisana.

FAQ:

1. Kako mogu isključiti „Istoriju linkova“ na Facebooku?
Da biste isključili ovu opciju, otvorite bilo koji link unutar aplikacije, pokrenite Facebook-ov mobilni pregledač, dodirnite meni sa tri tačke, idite na postavke pregledača i pomerite slajder „Dozvoli istoriju linkova“ ulevo.

2. Šta se dešava kada isključim „Istoriju linkova“ na Facebooku?
Kada isključite „Istoriju linkova“, Facebook će odmah izbrisati vašu istoriju posetjenih linkova i neće je više koristiti za ciljano oglašavanje.

3. Koliko dugo će trajati proces brisanja moje istorije linkova nakon isključivanja ove opcije?
Moguće je da će proći do 90 dana dok vaša lista linkova ne bude potpuno obrisana.