*EN Вештачка интелигенција

Nov način zaštite vašeg iPhone uređaja od krađe

Summary

Novo ažuriranje za iPhone donosi funkciju koja može bolje zaštititi vaš telefon od lopova ako je ukraden. Umesto korisničkih izjava, opisujemo kako se funkcija aktivira i šta ona tačno omogućava. Nažalost, krađa telefona je noćna mora koja se često dešava […]

Nov način zaštite vašeg iPhone uređaja od krađe

Novo ažuriranje za iPhone donosi funkciju koja može bolje zaštititi vaš telefon od lopova ako je ukraden. Umesto korisničkih izjava, opisujemo kako se funkcija aktivira i šta ona tačno omogućava.

Nažalost, krađa telefona je noćna mora koja se često dešava u kafićima i drugim javnim mestima. Lopovi su uspeli da pristupe fotografijama, video snimcima i bankovnom računu korisnika tako što su se setili šifre za otključavanje telefona. Ovaj problem privukao je pažnju Wall Street Journala koji je izvestio o stotinama hiljada dolara ukradenih na ovaj način.

Da bi se suočio sa ovom pretnjom, Apple je uveo novu funkciju za iPhone uređaje sa iOS verzijom 17.3, koja ih bolje štiti od krađe. Za aktivaciju ove funkcije, korisnici treba da prate nekoliko koraka. Morate otvoriti postavke uređaja, pronaći sekciju ‘ID lica i šifra’ i tu ćete pronaći opciju zaštite od ukradenog uređaja. Aktivirajući ovu funkciju, postavljate dodatni nivo bezbednosti kada se vaš iPhone nalazi na nepoznatoj lokaciji.

Ova funkcija se zasniva na konceptu „poznata mesta“. Ukoliko se vaš iPhone nalazi na mestu koje često koristite, kao što je kuća ili posao, zaštita je manje stroga. Međutim, ukoliko se uređaj nalazi na nepoznatoj lokaciji, zahteva se dodatna autentifikacija putem Face ID-a ili Touch ID-a.

Aktiviranjem ove funkcije, lopov koji je ukrao vaš iPhone neće moći da pristupi vašem Apple ID nalogu, izmeni postavke ili resetuje uređaj. Međutim, važno je napomenuti da ova funkcija ne može sprečiti pristup e-pošti, resetovanje naloga kod drugih operatera ili korišćenje Apple Pay-a.

Da biste maksimalno zaštitili vaš iPhone, važno je da koristite sigurnu pristupnu šifru. Umesto jednostavnih kombinacija, preporučuje se korišćenje šifre sa šest cifara. Takođe, u slučaju krađe uređaja, trebali biste brzo da reagujete i da locirate i izbrišete uređaj daljinski putem icloud platforme.

Osim nove funkcije za zaštitu od krađe, ažuriranje na iPhone uređajima donosi i druge promene, kao što su mogućnost kreiranja saradničkih lista pesama na Apple Music platformi i poboljšanja u otkrivanju nezgoda. Takođe su sprovedena brojna manja poboljšanja i bezbednosna ažuriranja na uređajima.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koje je novo ažuriranje dostupno za iPhone i koje funkcije donosi?
Novo ažuriranje za iPhone uređaje sa iOS verzijom 17.3 donosi funkciju koja bolje štiti telefon od krađe. Ova funkcija omogućava dodatni nivo bezbednosti kada se iPhone nalazi na nepoznatoj lokaciji.

2. Kako se aktivira funkcija zaštite od ukradenog uređaja na iPhone?
Da biste aktivirali ovu funkciju, otvorite postavke uređaja, pronađite sekciju ‘ID lica i šifra’ i tu ćete pronaći opciju zaštite od ukradenog uređaja. Aktiviranjem ove funkcije postavljate dodatnu autentifikaciju (Face ID ili Touch ID) kada je iPhone na nepoznatoj lokaciji.

3. Na čemu se zasniva funkcija „poznata mesta“?
Funkcija „poznata mesta“ zasniva se na tome da ukoliko je iPhone na mestu koje često koristite (kao što su kuća ili posao), zaštita je manje stroga. Međutim, ako se uređaj nalazi na nepoznatoj lokaciji, zahteva se dodatna autentifikacija.

4. Šta lopov ne može uraditi ako je telefon zaštićen ovom funkcijom?
Ukoliko je iPhone zaštićen ovom funkcijom, lopov neće moći pristupiti vašem Apple ID nalogu, izmeniti postavke ili resetovati uređaj.

5. Koje su još preporuke za zaštitu iPhone uređaja?
Preporučuje se korišćenje sigurne pristupne šifre sa šest cifara umesto jednostavnih kombinacija. Takođe, u slučaju krađe uređaja, trebali biste brzo da reagujete i daljinski locirate i izbrišete uređaj putem icloud platforme.

Definicije ključnih pojmova:
– iOS verzija: Operativni sistem koji koristi Apple uređaji.
– iPhone: Pametni telefon razvijen i prodaje se od strane kompanije Apple.
– Apple ID: Korisnički nalog koji omogućava pristup Apple uslugama i uređajima.
– Face ID: Tehnologija za otključavanje iPhone uređaja prepoznavanjem lica korisnika.
– Touch ID: Tehnologija za otključavanje iPhone uređaja prepoznavanjem otiska prsta korisnika.
– iCloud: Cloud usluga koju pruža Apple za skladištenje i sinhronizaciju podataka.

Srodni linkovi:
apple.com/iphone
support.apple.com