*EN Вештачка интелигенција

Veštačka inteligencija pomaže seljacima u stočarstvu

Summary

Jedan od najvećih japanskih proizvođača fotoaparata, Nikon, primenio je svoje stručno znanje u oblasti fotografije i veštačku inteligenciju kako bi pomogao stočarima. Nova Nikon AI kamera može upozoriti seljake i farmere kada su njihove krave spremne za otele, čime im […]

Veštačka inteligencija pomaže seljacima u stočarstvu

Jedan od najvećih japanskih proizvođača fotoaparata, Nikon, primenio je svoje stručno znanje u oblasti fotografije i veštačku inteligenciju kako bi pomogao stočarima. Nova Nikon AI kamera može upozoriti seljake i farmere kada su njihove krave spremne za otele, čime im olakšava posao i smanjuje potrebu za stalnim angažovanjem veterinara.

Ovaj inovativni sistem, osmišljen da unapredi efikasnost stočarstva, ima za cilj da smanji potrebu za konstantnim proveravanjem krava tokom sezone oteljavanja. Nikon AI kamera, povezana sa sistemom veštačke inteligencije, emituje upozorenje na pametne telefone stočara kada se trenutak oteljenja približi. Na taj način, stočari mogu blagovremeno reagovati i pružiti odgovarajuću negu kravama.

Prema najnovijim informacijama, Nikon AI kamera košta oko 5600 evra godišnje za farmu sa oko 100 krava u Japanu. Sistem se sastoji od sigurnosne kamere i aplikacije za pametne telefone, a veštačka inteligencija prepoznaje znakove koji ukazuju na približavanje trenutka oteljenja, kao što su povećana aktivnost i izbacivanje plodove vode.

Nikon je započeo trening AI sistema u jesen 2021. godine i testirao ga na četiri farme u februaru 2023. godine. Ovaj sistem je veoma dobro prošao testove i dobio pozitivne povratne informacije od stočara koji su učestvovali u testiranju. Keite Huguči, jedan od stočara, izjavio je da je ovaj sistem bio od velike pomoći u njihovom radu, omogućavajući im da nekoliko sati pre oteljenja brinu o majkama krava.

Nikon, koji je poznat po svojim fotoaparatima i kamerama, takođe primenjuje veštačku inteligenciju u drugim oblastima, kao što su mikroskopska snimanja. Ova kompanija se trudi da pruži inovativna rešenja i olakšice ne samo u fotografiji, već i u drugim industrijskim granama. Izvor: Nikon i portal Kyodo News.

FAQ

Da li je Nikon AI kamera dostupna samo u Japanu?
Trenutno, Nikon AI kamera je dostupna samo na japanskom tržištu. Međutim, moguće je da će se proširiti na druge zemlje u budućnosti.
Kako Nikon AI kamera prepoznaje trenutak oteljenja?
Nikon AI kamera koristi veštačku inteligenciju koja analizira aktivnost i obrasce ponašanja krave kako bi prepoznala znakove koji ukazuju na približavanje trenutka oteljenja, kao što su povećana aktivnost i izbacivanje plodove vode. Kada kamera prepozna ove znakove, emituje upozorenje na pametne telefone stočara.
Koliko košta Nikon AI kamera?
Nikon AI kamera košta oko 900.000 jena godišnje u Japanu za farmu sa oko 100 krava, što je ekvivalentno oko 5600 evra u konverziji valute.
Da li je Nikon primenio veštačku inteligenciju i u drugim oblastima?
Da, Nikon primenjuje veštačku inteligenciju u drugim oblastima, kao što su mikroskopska snimanja. Ova kompanija nastoji da pruži inovativna rešenja i olakšice ne samo u fotografiji, već i u drugim industrijskim granama.