*EN Вештачка интелигенција

Naučnici uveliko preispituju starost univerzuma

Summary

Iako smo dugo verovali da je univerzum star 13,8 milijardi godina, nova studija objavljena u časopisu Nature Astronomy dovodi u pitanje tu pretpostavku. U studiji se ističe da trenutni matematički model, poznat kao „standardni model Velikog praska“, možda nije tačan […]

Naučnici uveliko preispituju starost univerzuma

Iako smo dugo verovali da je univerzum star 13,8 milijardi godina, nova studija objavljena u časopisu Nature Astronomy dovodi u pitanje tu pretpostavku. U studiji se ističe da trenutni matematički model, poznat kao „standardni model Velikog praska“, možda nije tačan u proceni starosti univerzuma.

Da bi istražili ovu mogućnost, naučnici su proučavali parove satelita u različitim galaktičkim grupama. Posebna pažnja posvećena je najmasivnijim galaksijama u svakoj grupi, kako bi se analiziralo kretanje satelitskih galaksija oko njih. Rezultati su bili iznenađujući – primećeno je da se deo satelita kreće u suprotnom smeru u odnosu na veće galaksije, i to u većem broju nego što se prethodno pretpostavljalo.

Ova otkrića pokreću pitanja o tačnosti trenutnog modela univerzuma. Ako sateliti zaista kruže oko većih galaksija, to bi imalo smisla. Međutim, kada su u pitanju galaksije koje su grupisane mnogo duže, ovi rezultati dovode u sumnju trenutnu postavku standardnog modela.

Na osnovu novih saznanja, naučnici kažu da univerzum možda

nije star 13,8 milijardi godina, već bi mogao biti znatno mlađi. Ovo bi značilo da se trenutni matematički model, koji se oslanja na merene parametre kao što su brzina širenja univerzuma i raspodela galaksija, mora i dalje proučavati i možda revidirati.

FAQ:

1. Koji matematički model je korišćen za procenu starosti univerzuma?
– Trenutno se koristi „standardni model Velikog praska“ za procenu starosti univerzuma.

2. Kako su naučnici proučavali mogućnost da starost univerzuma bude drugačija?
– Naučnici su proučavali kretanje satelitskih galaksija oko najmasivnijih galaksija u različitim galaktičkim grupama.

3. Šta su nalazi o pokretanju galaksija u suprotnom smeru?
– Primećeno je da se deo satelitskih galaksija kreće suprotno u odnosu na veće galaksije u većem broju nego što se prethodno pretpostavljalo.

4. Kako ova otkrića utiču na trenutni model univerzuma?
– Ova otkrića dovode u pitanje tačnost trenutnog modela univerzuma i ukazuju na potrebu za daljim proučavanjem i mogućom revizijom modela.

Definitions:

1. Matematički model Velikog praska – Model koji se koristi za objašnjenje i procenu evolucije i strukture univerzuma na osnovu merenih parametara kao što su brzina širenja i raspodela galaksija.

Related link:
Nature Astronomy