*EN Вештачка интелигенција

Naučna saradnja: Amerikanci i Rusi nastavljaju zajedno da istražuju svemir

Summary

Dve vodeće svemirske agencije, NASA i Roskosmos, nastavljaju uspešno partnerstvo u radu Međunarodne svemirske stanice (MSS), koja je u orbitu oko Zemlje lansirana pre više od 25 godina. Ove agencije već su sarađivale u prethodnim svemirskim programima, kao što su […]

Naučna saradnja: Amerikanci i Rusi nastavljaju zajedno da istražuju svemir

Dve vodeće svemirske agencije, NASA i Roskosmos, nastavljaju uspešno partnerstvo u radu Međunarodne svemirske stanice (MSS), koja je u orbitu oko Zemlje lansirana pre više od 25 godina. Ove agencije već su sarađivale u prethodnim svemirskim programima, kao što su Space Shuttle i Sojuz. Umesto da se prekine saradnja nakon „penzionisanja“ Space Shuttle letelica 2011. godine, Sjedinjene Američke Države su se oslonile na ruski Sojuz kako bi slale svoje astronaute do MSS.

Međutim, situacija se promenila 2020. godine kada je kapsula Crew Dragon kompanije SpaceX, koju je osnovao Ilon Mask, počela redovne letove do MSS sa Floride. Ovo je delimično obnovilo letačke kapacitete NASA i omogućilo nezavisnije slanje američkih astronauta u svemir.

Saradnja između NASA i Roskosmosa predstavlja jedan od poslednjih vidova saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Nakon eskalacije konflikta u Ukrajini, ove dve države su prekinule većinu međusobnih kontakata na različitim nivoima. Međutim, naučna saradnja u istraživanju svemira ostaje netaknuta, dok se održava pouzdanost i kontinuitet rada MSS.

FAQ:
1. Šta je Međunarodna svemirska stanica?
Međunarodna svemirska stanica (MSS) je svemirska laboratorija koja se nalazi u orbiti oko Zemlje. Izgrađena je kao rezultat saradnje između mnogih zemalja i služi za naučna istraživanja u svemiru.

2. Ko su partneri u radu MSS?
Ključni partneri u radu MSS su NASA (Sjedinjene Američke Države) i Roskosmos (Rusija). Ove dve svemirske agencije sarađuju u održavanju i korišćenju stanice za različite svemirske misije.

3. Kako su američki astronauti stizali do MSS nakon penzionisanja Space Shuttle letelica?
Nakon „penzionisanja“ Space Shuttle letelica 2011. godine, Sjedinjene Američke Države su se oslonile na ruski Sojuz za slanje svojih astronauta do MSS. Međutim, od 2020. godine, kompanija SpaceX je uspostavila rutinske letove svoje kapsule Crew Dragon sa Floride, obnavljajući tako sposobnost samostalnog slanja američkih astronauta u svemir.