*EN Вештачка интелигенција

Nepoznata tajna iza igre Alien Resurrection na PlayStation 1 konzoli

Summary

Foto: Unsplash Konzolni proizvođači se suočavaju sa brojnim izazovima kada su u pitanju sigurnost i zaštita od piraterije. Međutim, jedna igra je uspela da neprimetno prođe kroz sistem kontrole i postane ključ za pokretanje piratskih kopija igara na PlayStation 1 […]

Nepoznata tajna iza igre Alien Resurrection na PlayStation 1 konzoli

Foto: Unsplash

Konzolni proizvođači se suočavaju sa brojnim izazovima kada su u pitanju sigurnost i zaštita od piraterije. Međutim, jedna igra je uspela da neprimetno prođe kroz sistem kontrole i postane ključ za pokretanje piratskih kopija igara na PlayStation 1 konzoli, čemu ni same Sony kompanija nije bila svesna sve do sada. Ova tajna je dugo čuvana i otkrivena je tek 23 godine kasnije.

Alien Resurrection, kultna igra za PlayStation 1, je jedini naslov koji je omogućavao pokretanje piratskih kopija igara na ovoj konzoli. Ovo otkriće je izuzetno važno jer je PlayStation 1 bio podložan pirateriji, a prve metode za pokretanje „rezervnih kopija“ su zahtevale posebne tehnike kao blokiranje senzora poklopca čitača CD-a ili lemljenje posebnog čipa na matičnu ploču konzole.

Alien Resurrection je lansiran 2000. godine, nekoliko meseci pre nego što je PlayStation 2 konzola debitovala. Iako je igra stekla kultni status, nije bila dobro prihvaćena zbog svoje težine i kontrola koje su se kasnije pokazale kao revolucionarne. Ove kontrole koje su bile neobične za tadašnje igre sada su standardne u industriji.

Ali, prava tajna koju krije Alien Resurrection je otkrivena tek nedavno. Kroz posebne šifre unutar igre, igrači mogu otključati mogućnost pokretanja „rezervnih kopija“. Ove šifre su bile poznate, ali njihov pravi značaj je ostao nepoznat. Ove tajne šifre omogućavaju pristup specijalnom meniju, koji bi omogućio igračima da ubace disk druge igre, čak i piratske kopije, a konzola ne bi proveravala njihovu autentičnost.

Ova tajna je otkrivena nakon 23 godine od lansiranja igre, što nas navodi na razmišljanje koliko još tajni skrivaju konzole i igre iz prošlosti.

FAQ:
Q: Kako je Alien Resurrection omogućavao pokretanje piratskih kopija?
A: Kroz posebne šifre unutar igre, igrači su mogli da pristupe specijalnom meniju koji je omogućavao pokretanje „rezervnih kopija“ igara.

Q: Koliko dugo je ova tajna bila nepoznata?
A: Tajna je otkrivena 23 godine nakon lansiranja igre.

Q: Da li je Sony bila svesna ove tajne?
A: Ne, ni Sony nije bio svestan ove tajne sve do nedavno.

Q: Kako se igra Alien Resurrection odnosila prema kritikama?
A: Igra nije bila dobro prihvaćena zbog svoje težine i neobičnih kontrola koje su se kasnije pokazale revolucionarnim.

Q: Koje su druge metode za pokretanje „rezervnih kopija“ igara na PlayStation 1 konzoli?
A: Druge metode uključuju blokiranje senzora poklopca čitača CD-a ili lemljenje posebnog čipa na matičnu ploču konzole.