*EN Вештачка интелигенција

Steam će prestati da podržava starije verzije operativnih sistema Windows i macOS

Summary

Prema najavama, od početka 2024. godine, popularna platforma za igre, Steam gubi zvaničnu podršku za starije verzije operativnih sistema Windows i macOS. Ova odluka je u skladu sa promenama u preferencijama korisnika i popularizacijom novijih verzija operativnih sistema. Ispitivanja su […]

Steam će prestati da podržava starije verzije operativnih sistema Windows i macOS

Prema najavama, od početka 2024. godine, popularna platforma za igre, Steam gubi zvaničnu podršku za starije verzije operativnih sistema Windows i macOS. Ova odluka je u skladu sa promenama u preferencijama korisnika i popularizacijom novijih verzija operativnih sistema.

Ispitivanja su pokazala da većina korisnika Steam platforme (95,57 posto) već koristi Windows 10 i 11 verziju operativnog sistema, što je u skladu sa trendovima korišćenja operativnih sistema. Ovi korisnici neće biti pogođeni gubitkom podrške za starije verzije Windowsa.

Međutim, postoje i korisnici koji još uvek koriste starije verzije operativnih sistema. Samo manje od jednog procenta korisnika Steam platforme koristi Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 verzije operativnog sistema. Statistika za novembar 2023. godine pokazuje da ih je svega 0,22 posto. Za ove korisnike, odluka o prestanku podrške za starije verzije Windowsa znači da neće moći dalje koristiti Steam platformu ili će morati da nadograde svoje operativne sisteme na novije verzije.

Podrška za starije verzije macOS takođe će biti ukinuta. Tačnije, od 15. februara, Steam više neće podržavati macOS 10.13 i 10.14 verzije operativnog sistema. Ovo će pogoditi manji broj korisnika Steam platforme, ali će ih primorati da nadograde svoje macOS verzije kako bi nastavili koristiti Steam.

Promene u podršci za starije verzije operativnih sistema su uobičajene, jer developeri i platforme prate trendove i tehnološka unapređenja. Ova odluka je deo procesa usmeravanja resursa na podršku modernijim i efikasnijim platformama, kako bi korisnicima omogućili bolje iskustvo i pristup najnovijim funkcionalnostima.

FAQ:

1. Šta ova odluka znači za korisnike Steam platforme koji koriste starije verzije operativnih sistema?
Odluka o prestanku podrške za starije verzije Windowsa i macOS znači da ovi korisnici neće moći dalje koristiti Steam platformu ili će morati da nadograde svoje operativne sisteme na novije verzije.

2. Koji operativni sistemi će i dalje biti podržani od strane Steam platforme?
Steam će i dalje podržavati najnovije verzije operativnih sistema, poput Windows 10 i 11 za Windows korisnike i najnovije verzije macOS za Apple korisnike.

3. Zašto je važno nadograditi operativni sistem?
Nadogradnja operativnog sistema omogućava korisnicima pristup novim funkcionalnostima, poboljšanu sigurnost i bolje performanse. Takođe, podrška za starije verzije operativnih sistema se postepeno ukida kako bi se resursi usmerili na podršku modernim tehnologijama.

4. Kako mogu da proverim koju verziju operativnog sistema koristim?
Na Windows računarima, možete proveriti verziju operativnog sistema tako što ćete desnim klikom na ikonu „This PC“ (ili „My Computer“) na desktopu izabrati „Properties“ (ili „Svojstva“) i potražiti informaciju o verziji operativnog sistema. Na macOS računarima, možete proveriti verziju operativnog sistema tako što ćete kliknuti na Apple logo u gornjem levom uglu ekrana, izabrati „About This Mac“ (ili „O ovom Macu“) i potražiti informaciju o verziji operativnog sistema.