*EN Вештачка интелигенција

Najava obustave podrške za Windows 10 može dovesti do povećanja elektronskog otpada

Summary

Prema nedavnom istraživanju analitičke kompanije Canalis Resrč, obustava podrške za operativni sistem Windows 10 od strane kompanije Microsoft mogla bi imati ozbiljne posledice. Oko 240 miliona računara širom sveta moglo bi postati elektronski otpad nakon što prestane podupiranje korisničke podrške […]

Najava obustave podrške za Windows 10 može dovesti do povećanja elektronskog otpada

Prema nedavnom istraživanju analitičke kompanije Canalis Resrč, obustava podrške za operativni sistem Windows 10 od strane kompanije Microsoft mogla bi imati ozbiljne posledice. Oko 240 miliona računara širom sveta moglo bi postati elektronski otpad nakon što prestane podupiranje korisničke podrške i bezbednosna ažuriranja za ovaj operativni sistem.

Kada bi se ovi računari našli na otpadu, stvorio bi se ogroman teret elektronskog otpada koji bi težio oko 480 hiljada tona. Iako bi tehnički ti uređaji mogli ostati u funkciji još nekoliko godina, Canalys Research nas upozorava na moguće smanjenje interesovanja korisnika za rad na računarima koji ne dobijaju bezbednosna ažuriranja.

Kompanija Microsoft je već najavila svoj plan za pružanje bezbednosnih ažuriranja za uređaje koji koriste Windows operativni sistem. Međutim, podrška za Windows 10 bi trebala biti obustavljena od oktobra 2025. godine, što podstiče ovo novo istraživanje o mogućim posledicama te odluke.

Kako se spremiti za ovu promenu? Kako reciklirati stare računare na pravilan način? Koji su mogući alternativni operativni sistemi koji će korisnici moći da pređu na njih nakon obustave podrške za Windows 10? Ova istraživanja otvaraju mnoga pitanja o održivosti tehnoloških uređaja i potrebama korisnika u digitalnoj eri.

FAQ:

Q: Koji je razlog obustave podrške za Windows 10?
A: Microsoft planira obustaviti podršku za Windows 10 od oktobra 2025. godine.

Q: Koliko računara bi se moglo pretvoriti u elektronski otpad?
A: Prema nedavnom istraživanju, oko 240 miliona računara moglo bi završiti na otpadu.

Q: Šta se podrazumeva pod podrškom za operativni sistem?
A: Podrška uključuje korisničku podršku i bezbednosna ažuriranja za operativni sistem.