*EN Вештачка интелигенција

Windows 10 Korisnici Crne Službe: Otpad i Budućnost Računara

Summary

Microsoft je nedavno najavio svoj plan za ukidanje podrške za operativni sistem Windows 10 do oktobra 2025. godine. Ova odluka mogla bi izazvati velike promene na tržištu računara i potencijalno dovesti do otpada oko 240 miliona personalnih računara (PC). Stručnjaci […]

Windows 10 Korisnici Crne Službe: Otpad i Budućnost Računara

Microsoft je nedavno najavio svoj plan za ukidanje podrške za operativni sistem Windows 10 do oktobra 2025. godine. Ova odluka mogla bi izazvati velike promene na tržištu računara i potencijalno dovesti do otpada oko 240 miliona personalnih računara (PC).

Stručnjaci iz Canalis Research upozoravaju da bi elektronski otpad sa ovih računara mogao težiti oko 480 miliona kilograma, što je ekvivalentno težini 320.000 automobila. Ova cifra ukazuje na moguće deponovanje velike količine otpada, što bi imalo negativan uticaj na životnu sredinu.

Iako mnogi računari mogu ostati funkcionalni godinama nakon prestanka podrške za Windows 10, Canalis Research naglašava da bi potražnja za ovim uređajima mogla biti mala zbog nedostatka sigurnosnih ažuriranja.

Microsoft je objavio plan za obezbeđivanje bezbednosnih ažuriranja za Windows 10 uređaje do oktobra 2028. godine, ali još uvek nije otkrio godišnju cenu. Međutim, analitičari ističu da bi migracija na novije računare mogla biti finansijski isplativa, što bi povećalo broj starijih računara koji završavaju na otpadu.

Pored toga, sledeća generacija operativnog sistema, Windows 11, koji se očekuje da će doneti naprednu tehnologiju veštačke inteligencije na računare, mogla bi doprineti povećanju otpada jer neki stariji računari neće biti kompatibilni sa ovim sistemom.

Ostaje da se vidi kako će ova odluka uticati na tržište računara i životnu sredinu. Microsoft za sada nije izneo komentar o potencijalnom uticaju na životnu sredinu odlaganja uređaja koji nisu kompatibilni sa Windows 11. Međutim, važno je napomenuti da recikliranje hard diskova koji se koriste u personalnim računarima i serverima može doneti korist u prikupljanju materijala za upotrebu u motorima električnih vozila i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Često postavljana pitanja

1. Koja je svrha ukidanja podrške za Windows 10?

Microsoft ima za cilj da prekine podršku za Windows 10 do oktobra 2025. godine kako bi uveo novu generaciju operativnog sistema – Windows 11, koji obuhvata naprednu tehnologiju veštačke inteligencije.

2. Šta će se desiti sa računarima koji koriste Windows 10 nakon ukidanja podrške?

Windows 10 računari i dalje će biti funkcionalni nakon prestanka podrške, ali neće dobijati sigurnosna ažuriranja. To može dati prednost migraciji na novije računare koji podržavaju Windows 11.

3. Kako odlaganje računara može uticati na životnu sredinu?

Odlaganje velikog broja računara može dovesti do velike količine elektronskog otpada. Recikliranje može pomoći u prikupljanju vrednih materijala kao što su metali, ali nepravilan tretman otpada može negativno uticati na životnu sredinu.