*EN Вештачка интелигенција

Notepad: Očekujte novu AI funkciju i promene u Windowsu 11

Summary

Microsoft, jedna od vodećih tehnoloških kompanija, odaje utisak da će ova godina biti godina značajnih promena u operativnim sistemima. Prema poslednjim informacijama koje su procurile iz test verzija Windowsa 11, Microsoft planira da uvede revolucionarnu funkciju nazvanu „Cowriter“ u svoju […]

Notepad: Očekujte novu AI funkciju i promene u Windowsu 11

Microsoft, jedna od vodećih tehnoloških kompanija, odaje utisak da će ova godina biti godina značajnih promena u operativnim sistemima. Prema poslednjim informacijama koje su procurile iz test verzija Windowsa 11, Microsoft planira da uvede revolucionarnu funkciju nazvanu „Cowriter“ u svoju osnovnu aplikaciju Notepad.

„Cowriter“ je nova generativna AI funkcija koja će biti dostupna korisnicima Notepada. Ova funkcija će im omogućiti da iskoriste napredne AI mogućnosti u obradi teksta, predstavljajući tako veliki korak napred u odnosu na tradicionalne funkcije ove aplikacije. Ovakav potez sledi nakon što je Microsoft već ugradio AI funkcije u svoje Office aplikacije poput Outlooka, Worda i PowerPointa, kao i u Paint.

Interesantno je najavljeno da će „Cowriter“ koristiti sistem kredita, sličan onome koji već postoji u Cocreator funkciji u Paintu. Korisnici će biti u mogućnosti da vide koliko puta mogu koristiti AI funkcije pre nego što se krediti potroše. Cena kredita još uvek nije poznata, ali se pretpostavlja da će Microsoft naplaćivati kredite nakon potrošnje. Sličan sistem već postoji i u Bing pretraživaču, gde se, nakon potrošnje „dnevnih pojačanja“, brzina kreiranja slika pomoću DALL-E tehnologije usporava.

Testeri Windowsa su otkrili detalje o listi čekanja za ovu novu funkciju, kao i promotivne slike koje bi Microsoft mogao koristiti za marketing „Cowriter“ funkcije unutar Notepada. Stil ovih slika prati dosadašnji Microsoftov pristup marketingu AI funkcija unutar Office aplikacija.

Ovi razvoji ukazuju na to da bi Microsoft uskoro mogao zvanično objaviti „Cowriter“ funkciju za beta testiranje, slično kao što je to uradio sa generativnom slikovnom funkcijom u Paintu pre nego što je postala dostupna svim korisnicima Windowsa 11.

Notepad, dugogodišnji tekst editor u Windowsu, doživljava značajne promene u skorije vreme. Microsoft je već unapredio Notepad na Windowsu 11, dodajući tamni mod, tabove, brojač karaktera, funkcije kao što su automatsko čuvanje i vraćanje tabova, pa čak i virtuelni fidget spinner.

Međutim, neki korisnici izražavaju zabrinutost zbog integracije AI funkcija direktno u Windows aplikacije. Oni smatraju da je ovo pokušaj prodaje AI kredita umesto fokusiranja na stvarna poboljšanja Notepada. Ovo je posebno bitno jer Microsoft planira da ukloni WordPad iz Windowsa nakon gotovo 30 godina.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je „Cowriter“ AI funkcija u Notepadu?

„Cowriter“ je nova generativna AI funkcija koja će biti dostupna korisnicima Notepada. Ova funkcija će im omogućiti da iskoriste napredne AI mogućnosti u obradi teksta.

Koliko kredita korisnici mogu koristiti za AI funkcije u Notepadu?

Sistem kredita će biti implementiran za AI funkcije u Notepadu. Korisnici će moći da vide koliko puta mogu koristiti AI funkcije pre nego što se krediti potroše.

Kako će cena kredita za AI funkcije u Notepadu biti određena?

Trenutno nije poznato koliko će krediti za AI funkcije u Notepadu koštati. Međutim, pretpostavlja se da će Microsoft naplaćivati kredite nakon njihove potrošnje.

Kada se očekuje objavljivanje „Cowriter“ funkcije za beta testiranje?

Na osnovu dostupnih informacija, Microsoft bi uskoro mogao zvanično objaviti „Cowriter“ funkciju za beta testiranje, slično kao što je to uradio sa generativnom slikovnom funkcijom u Paintu pre nego što je postala dostupna svim korisnicima Windowsa 11.