*EN Вештачка интелигенција

Microsoft donosi novu AI tipku na Windows tastature

Summary

Microsoft je najavio prvom značajnu promjenu na Windows tastaturama u gotovo 30 godina – dodatak AI tipke. Ova nova funkcija ima za cilj olakšati korisnicima učestvovanje u transformaciji umjetne inteligencije. Počevši od ovog mjeseca, mnogi novi Windows 11 kompjuteri, uključujući […]

Microsoft donosi novu AI tipku na Windows tastature

Microsoft je najavio prvom značajnu promjenu na Windows tastaturama u gotovo 30 godina – dodatak AI tipke. Ova nova funkcija ima za cilj olakšati korisnicima učestvovanje u transformaciji umjetne inteligencije.

Počevši od ovog mjeseca, mnogi novi Windows 11 kompjuteri, uključujući nadolazeće Surface uređaje, će imati posebnu tipku nazvanu „Copilot“. Pritiskom na ovu tipku, korisnici će moći pozvati AI chatbot koji pokreće Bing, a koji će im pomoći u raznim zadacima kao što su sažimanje dugih članaka, pretraživanje sadržaja na internetu ili promjena postavki na računaru.

Jedna od zanimljivih karakteristika je da AI chatbot može čak i kreirati pjesme, čak i za one korisnike koji ne znaju svirati instrumente ili pjevati. Ovo je omogućeno suradnjom s AI alatom za stvaranje muzike Suno.

Ako Copilot tipka nije dostupna na određenim uređajima ili nije omogućena, pritiskom na tipku će se umjesto toga pokrenuti Windows Search.

Ovaj novitet će se nalaziti u blizini tipke za razmak na tastaturi i zamijeniti će desnu tipku CTRL na nekim kompjuterima, dok će na drugima zamijeniti tipku izbornika.

Microsoft se nada da će ova nova AI tipka unaprijediti produktivnost korisnika i osnažiti ih u iskustvu korištenja umjetne inteligencije.

FAQ:
1. Šta je AI tipka na Windows tastaturi?
AI tipka na Windows tastaturi je nova inovacija kompanije Microsoft koja omogućava korisnicima da jednostavnim pritiskom na tipku pozovu AI chatbot, pokrenu Bing i obave različite zadatke vezane za umjetnu inteligenciju.

2. Koje su mogućnosti AI chatbota?
AI chatbot može pomoći korisnicima u sažimanju dugih članaka, pretraživanju sadržaja na internetu, mijenjanju postavki na računaru, pa čak i stvaranju muzike bez potrebe za znanjem sviranja instrumenata ili pjevanja.

3. Da li je Copilot tipka dostupna na svim Windows kompjuterima?
Copilot tipka će biti dostupna na mnogim Windows 11 kompjuterima, uključujući Surface uređaje. Međutim, na nekim uređajima ova funkcionalnost može biti ograničena ili isključena.

4. Šta se desi kada pritisnem Copilot tipku na tastaturi?
Ako je Copilot tipka dostupna i omogućena, pritiskom na nju se pokreće AI chatbot koji korisnicima pomaže u različitim zadacima. Međutim, ako tipka nije dostupna ili omogućena, pritiskom na nju će se pokrenuti Windows Search.