*EN Вештачка интелигенција

Mekintoš – Prva revolucija u svetu ličnih računara

Summary

Pre četiri decenije, tačnije 24. januara 1984. godine, svet je dobio priliku da upozna prvi Eplov Mekintoš računar. Ovaj događaj zauvek je obeležio put ličnih računara i postavio temelje za razvoj modernih tehnologija. Mekintoš je u početku imao težak start […]

Mekintoš – Prva revolucija u svetu ličnih računara

Pre četiri decenije, tačnije 24. januara 1984. godine, svet je dobio priliku da upozna prvi Eplov Mekintoš računar. Ovaj događaj zauvek je obeležio put ličnih računara i postavio temelje za razvoj modernih tehnologija.

Mekintoš je u početku imao težak start zbog svoje sporosti i visoke cene. Ipak, bio je prvi komercijalno uspešan lični računar koji je koristio miš i grafički korisnički interfejs. Danas smatramo ove opcije za standardne, ali tada su bile revolucionarne. Mnoge od njih je kasnije integrisao Majkrosoftov Windows operativni sistem.

Prodaja prvog Meka najavljena je 22. januara 1984. godine tokom Superboula, kada je Epl prikazao svoju revolucionarnu reklamu režiranu od strane slavnog Ridlija Skota. Inspirisan romanom Džordža Orvela „1984“, ovaj reklamni spot provocirao je rivalstvo sa IBM-om, tadašnjim liderom na tržištu. Reklama je prikazivala ženu koja trči kroz futurističku citadelu, baca macolu na ekran i građanima u šoku poručuje da se pripreme za Mekintoš.

Cilj ove reklame bio je prikazati da postoji alternativa „strašnoj“ kompaniji IBM, mnogo pre nego što su se pojavili Windows sistemi. Iako se često Stivu Džobsu pripisuje osmišljavanje Eplovog Mekintoša, zapravo je Džef Raskin, zaposlen u Eplu još tokom 1970-ih godina, pokrenuo ovaj projekat. Raskin je zamislio jeftin lični računar koji bi bio lak za korišćenje prosečnom korisniku. To je bio njegov san, nazvati ga po omiljenoj vrsti jabuke.

Današnji MacBook je daleko od prvobitnih vizija pristupačnog računara. Postao je simbol prestiža i tehnološke moći. Međutim, to ne sprečava izlazak nove generacije i kontinuirano rastuću prodaju, čime Mekintoš ostaje jedna od najuspešnijih priča u svetu tehnologije.

Izvor: EuroWeekly

Često postavljana pitanja (FAQ) o Eplovom Mekintoš računaru:

1. Kada je pušten u prodaju prvi Eplov Mekintoš računar?
Prvi Eplov Mekintoš računar je pušten u prodaju 24. januara 1984. godine.

2. Šta je činilo Mekintoš revolucionarnim računarom?
Mekintoš je bio prvi komercijalno uspešan lični računar koji je koristio miš i grafički korisnički interfejs, što je tada bilo revolucionarno. Ove opcije su kasnije postale standardne u industriji računara.

3. Kada je predstavljena reklama koja je najavljivala prodaju prvog Meka?
Reklama koja je najavljivala prodaju prvog Meka prikazana je 22. januara 1984. godine tokom Superboula. Reklama je režirana od strane Ridlija Skota i bila je inspirisana romanom Džordža Orvela „1984“.

4. Koja kompanija je bila glavni rival Eplovog Mekintoša?
Glavni rival Eplovog Mekintoša u to vreme bio je IBM, koji je bio lider na tržištu. Eplova reklama je upravo provocirala rivalstvo sa IBM-om.

5. Ko je osmislio Eplov Mekintoš računar?
Iako se često pripisuje Stivu Džobsu, zapravo je Džef Raskin, zaposlen u Eplu još tokom 1970-ih godina, pokrenuo projekat Eplovog Mekintoša. Raskin je zamislio jeftin lični računar koji bi bio lak za korišćenje prosečnom korisniku.

Za više informacija o Eplovom Mekintošu, posetite zvaničnu Apple veb stranicu.