*EN Вештачка интелигенција

SMIC radi na razvoju 5 nm i 3 nm tehnologija čipova bez upotrebe EUV mašina

Summary

Kineski proizvođač poluprovodnika, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), aktivno radi na razvoju post-7 nm procenih tehnologija za proizvodnju čipova, kao što su 5 nm i čak 3 nm, tvrdi novi izveštaj portala Nikkei Asia. Iako su sankcije SAD ograničile pristup […]

SMIC radi na razvoju 5 nm i 3 nm tehnologija čipova bez upotrebe EUV mašina

Kineski proizvođač poluprovodnika, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), aktivno radi na razvoju post-7 nm procenih tehnologija za proizvodnju čipova, kao što su 5 nm i čak 3 nm, tvrdi novi izveštaj portala Nikkei Asia. Iako su sankcije SAD ograničile pristup SMIC-u i kompletnoj čip industriji Kine, kompanija uspeva da napreduje.

Nakon uspešnog razvoja druge generacije 7 nm proizvodnog procesa, koji je pogodan za proizvodnju procesora pametnih telefona, SMIC nastavlja sa istraživanjem i razvojem novih proizvodnih tehnologija. Ova inicijativa se predvodi od strane ko-izvršnog direktora kompanije Liang Mong-Songa, koji je priznat kao jedan od najboljih naučnika i rukovodilaca u svetskoj poluprovodničkoj industriji.

Iako SMIC nema pristup najnaprednijoj opremi za proizvodnju čipova, kao što su ekstremno ultraljubičaste (EUV) litografske mašine, kompanija ipak uspeva da postigne napredak koristeći stariju proizvodnu opremu poput duboko ultraljubičastih (DUV) litografskih mašina. SMIC je već uspeo da napravi drugu generaciju 7 nm proizvodnog procesa koristeći DUV mašine.

Da bi postigao napredak u tehnologiji čipova od 5 nm i 3 nm bez upotrebe EUV mašina, SMIC će se oslanjati na višestruko urezivanje (multi-pattering) i iskusvo svog tima stručnjaka. Ova metoda je kompleksna i može uticati na vreme ciklusa proizvodnje, prinos čipova i troškove, ali SMIC veruje da je sa Mong-Songom na čelu, sposoban da ostvari ovaj cilj.

Iako postoje izazovi koji stoje pred SMIC-om, poput ograničenog pristupa opremi, kompanija je uporna u svojoj ambiciji da postane jedan od vodećih proizvođača čipova u svetu. Sa razvojem tehnologija čipova od 5 nm i 3 nm, SMIC će biti u mogućnosti da pruži konkurenciju najnaprednijim kompanijama u industriji. Očekuje se da će SMIC biti sposoban da proizvodi čipove ove napredne tehnologije u velikim količinama, što će sigurno biti značajan korak napred za kinesku čip industriju.

FAQ

Kako SMIC uspeva da napreduje u razvoju čipova uprkos sankcijama SAD?

SMIC uspeva da napreduje uprkos sankcijama SAD tako što se oslanja na stariju proizvodnu opremu kao što su duboko ultraljubičaste (DUV) litografske mašine. Takođe, SMIC ima tim stručnjaka koji radi na razvoju proizvodnih tehnologija bez upotrebe najnaprednijih EUV mašina.

Da li SMIC može da napravi čipove od 5 nm i 3 nm bez upotrebe EUV mašina?

Pod vođstvom ko-izvršnog direktora Liang Mong-Songa, SMIC veruje da je sposoban da napravi čipove od 5 nm i 3 nm bez upotrebe EUV mašina. Kompanija će se oslanjati na višestruko urezivanje (multi-pattering), iako ova metoda može uticati na vreme ciklusa proizvodnje, prinos čipova i troškove.

Šta očekivati od SMIC-a u budućnosti?

Očekuje se da će SMIC biti sposoban da proizvodi čipove od 5 nm i 3 nm u velikim količinama, što će unaprediti kinesku čip industriju i pružiti konkurenciju najnaprednijim proizvođačima čipova u svetu. Sa stručnim timom i istrajnošću, SMIC ima potencijal da postane jedan od vodećih proizvođača čipova.