*EN Вештачка интелигенција

Microsoft poziva proizvođače računara da dodaju novo dugme za AI aplikaciju na tastature

Summary

IT kompanija Microsoft je uputila poziv nezavisnim proizvođačima računara i laptopova da na tastature dodaju novi taster za pokretanje aplikacije veštačke inteligencije (AI) ChatGpt. Ovaj potez predstavlja najveću promenu u dizajnu tastatura od devedesetih godina prošlog veka kada je dodato […]

Microsoft poziva proizvođače računara da dodaju novo dugme za AI aplikaciju na tastature

IT kompanija Microsoft je uputila poziv nezavisnim proizvođačima računara i laptopova da na tastature dodaju novi taster za pokretanje aplikacije veštačke inteligencije (AI) ChatGpt. Ovaj potez predstavlja najveću promenu u dizajnu tastatura od devedesetih godina prošlog veka kada je dodato Windows dugme.

Microsoft koristi svoj snažan uticaj na tržište računara putem ugovora o licenciranju sa proizvođačima kao što su Lenovo, Dell i HP kako bi otvorio vrata za aplikacije generativne AI tehnologije. Novo taster na tastaturi, pored „spejs“ tastera, koji će nositi naziv „Copilot“, obeležava početak intenzivne konkurencije među tehnološkim kompanijama u oblasti AI aplikacija.

Microsoft ističe svoje blisko partnerstvo sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a. Iako se većina korisnika danas povezuje na internet putem telefona i koristi AI aplikacije na taj način, Microsoft želi da naglasi značaj računara i sistemske podrške koju pruža za razvoj AI tehnologija.

Osim Microsofta, i drugi proizvođači računara su prilagođavali tastature. Apple je bio pionir u ovom konceptu osamdesetih godina kada je uveo dugme „Command“ (koje je neko vreme nosilo i Apple logo). Google takođe ima posebno dugme za pretragu na svojim Chromebook uređajima, a eksperimentisao je i sa AI specifičnim dugmetom za pokretanje svog glasovnog asistenta na Pixelbook uređaju, koji je sada ukinut.

Sa oko 82% udela na tržištu desktop računara, laptopova i radnih stanica, Microsoftov Windows operativni sistem je vodeći u poređenju sa 9% udela koji ima Apple i 6% udela koji ima Google.

Očekuje se da će neki proizvođači laptopova predstaviti nove modele tastatura na CES sajmu sledeće nedelje u Las Vegasu.

Frequently Asked Questions

1. Koji proizvođači računara će dodati novo dugme za AI aplikaciju na tastaturu?

Microsoft je pozvao nezavisne proizvođače računara i laptopova, kao što su Lenovo, Dell i HP, da dodaju novo dugme za aplikaciju veštačke inteligencije (AI) ChatGpt na tastature.

2. Kakva je uloga Microsofta u AI tehnologijama?

Microsoft sarađuje sa OpenAI-om, proizvođačem ChatGPT-a, i koristi svoj uticaj na tržištu računara da otvori vrata za aplikacije generativne AI tehnologije.

3. Koji drugi proizvođači računara su prilagođavali tastature?

Pored Microsofta, i Apple je bio pionir u prilagođavanju tastatura dodavanjem dugmeta „Command“. Google je eksperimentisao sa AI specifičnim dugmetom na svojim Chromebook uređajima.

4. Koji je operativni sistem najčešće korišćen na desktop računarima i laptopovima?

Windows operativni sistem kompanije Microsoft je najčešće korišćen sa oko 82% udela na tržištu, dok Apple ima 9% udela, a Google 6%.