*EN Вештачка интелигенција

Larian Studios potvrđuje svoju posvećenost vlasništvu igara

Summary

Nedavna izjava direktora pretplatničkih usluga Ubisofta, Philippea Tremblaya, izazvala je žustre rasprave u gaming zajednici. Tremblay je rekao da bi igrači trebali prihvatiti ideju da ne posjeduju svoje igre, već da su pretplatnički servisi budućnost industrije. Međutim, ne svi razvojni […]

Larian Studios potvrđuje svoju posvećenost vlasništvu igara

Nedavna izjava direktora pretplatničkih usluga Ubisofta, Philippea Tremblaya, izazvala je žustre rasprave u gaming zajednici. Tremblay je rekao da bi igrači trebali prihvatiti ideju da ne posjeduju svoje igre, već da su pretplatnički servisi budućnost industrije. Međutim, ne svi razvojni timovi se slažu s tom perspektivom.

Izraziti stav Larian Studios-a!

Nakon kontroverznih izjava Tremblaya, Swen Vincke, šef studija Larian Studios, izneo je svoje mišljenje putem Twitter-a. Vincke je naglasio da bez obzira na to kako se budućnost igara razvija, sadržaj će uvijek biti ključan faktor. On je također izrazio zabrinutost da pretplatnički model, ako postane prevladavajući, može otežati stvaranje kvalitetnog sadržaja. Smatra da je direktni odnos između razvojnih timova i igrača presudan.

Vincke je naglasio kako je teško dobiti odobrenje od odbora za projekt vođen idealizmom. Istakao je da modeli pretplate obično slijede analizu troškova i koristi s ciljem maksimiziranja profita. Prema Vincke-u, ništa nije loše u tome, ali ne bi trebalo dozvoliti da pretplatničke usluge monopoliziraju industriju. Zavisnost od izabranih digitalnih distribucijskih platformi je već prisutna, a pretplatni model bi mogao uvelike ograničiti izbore i preferencije igrača.

Iako Larian Studios nije dao službeno saopštenje, stav Swena Vincke-a jasno ukazuje da igrači neće uskoro vidjeti Baldur’s Gate 3 na servisima poput Game Pass-a ili PS Plus-a. Larian Studios i dalje ostaje posvećen vlasništvu igara i održavanju direktnog odnosa s igračima.

Najčešća pitanja (FAQ) o budućnosti pretplatničkih servisa u gaming industriji:

1. Šta je izazvalo kontroverzu izjavom direktora Ubisofta, Philippea Tremblaya?
– Philippe Tremblay je izjavio da igrači trebaju prihvatiti ideju da ne posjeduju svoje igre, već da su pretplatnički servisi budućnost industrije.

2. Koje je mišljenje Larian Studios-a o ovoj perspektivi?
– Larian Studios ne slaže se s Tremblayevim stavom. Oni smatraju da je sadržaj ključan faktor, bez obzira na to kako se budućnost igara razvija. Također su izrazili zabrinutost da pretplatnički model može otežati stvaranje kvalitetnog sadržaja i da je direktni odnos između razvojnih timova i igrača presudan.

3. Šta je Swen Vincke izjavio putem Twitter-a?
– Swen Vincke, šef studija Larian Studios, naglasio je da je teško dobiti odobrenje za projekte vođene idealizmom. Također je izrazio zabrinutost da pretplatnički model može monopolizirati industriju i ograničiti izbore i preferencije igrača.

4. Hoće li igrači moći vidjeti Baldur’s Gate 3 na pretplatničkim servisima poput Game Pass-a ili PS Plus-a?
– Prema stavu Swena Vincke-a, igrači neće uskoro vidjeti Baldur’s Gate 3 na ovim servisima. Larian Studios ostaje posvećen vlasništvu igara i održavanju direktnog odnosa s igračima.

Definicije:

1. Pretplatnički servisi: model distribucije igara u kojem igrači plaćaju pretplatu kako bi imali pristup određenom katalogu igara.
2. Monopolizacija: kontrola tržišta ili industrije od strane jedne ili nekoliko kompanija.
3. Idealizam: filozofsko shvatanje da su ideje i vrednosti suštinski važnije od materijalnih stvari.

Sugestije za srodne linkove:
Larian Studios (glavna domena)
Ubisoft (glavna domena)