*EN Вештачка интелигенција

Kopilot AI zahteva minimalno 16 GB RAM-a za buduće računare

Summary

Prema poslednjem izveštaju istraživačke agencije TrendForce, Microsoft je postavio minimalni sistemski zahtev od 16 GB RAM-a za AI računare zbog svog Kopilot AI pomoćnika. Međutim, ovo ne znači da Microsoft ima glavnu ulogu u specifikacijama hardvera PC računara, jer i […]

Kopilot AI zahteva minimalno 16 GB RAM-a za buduće računare

Prema poslednjem izveštaju istraživačke agencije TrendForce, Microsoft je postavio minimalni sistemski zahtev od 16 GB RAM-a za AI računare zbog svog Kopilot AI pomoćnika. Međutim, ovo ne znači da Microsoft ima glavnu ulogu u specifikacijama hardvera PC računara, jer i drugi igrači u ovoj industriji imaju svoj značajan doprinos.

Ove godine smo svedoci pojave prvih „AI računara“, odnosno računara sa AI ubrzanjem koji uključuju nekoliko novih funkcija u okviru Windows 11 23H2, a prvenstveno Microsoftov Kopilot.

Kopilot privlači veliku pažnju u samom Microsoftu, jer kompanija planira da integriše AI chatbot koji automatski generiše rad, u osnovne PC uređaje. Čak razmatraju uvođenje posebnog tastera „Copilot“ na tastaturama PC računara, slično tasteru za otvaranje Start menija.

Međutim, glavni fokus Microsofta sa Kopilot AI pomoćnikom će biti lansiranje Kopilot Pro 2024, integracijom ovog AI asistenta sa Officeom i 365, koji će biti dostupan samo preko pretplate.

Pored cloud-based ubrzanja, različite AI funkcije Microsofta će zavisiti i od određenih hardverskih specifikacija za lokalno ubrzanje. Jedna od njih je Neural Processing Unit (NPU), uključujući Inteov AI Boost i AMD Ryzen AI, koji su predstavljeni sa njihovim najnovijim mobilnim procesorima.

Drugi bitan zahtev je količina memorije. Ubrzanje veštačke inteligencije ima direktnu vezu sa količinom memorije, posebno sa brzom memorijom koja ima čest pristup. Zbog toga je Microsoft postavio minimalni zahtev od 16 GB RAM-a ne samo za prirodno ubrzanje, već i za rad u oblaku baziranom na Kopilot AI funkcionalnosti.

Ova specifikacija će biti primenjena na laptopove koji će se lansirati 2024. godine, dok će radne stanice zahtevati 32 GB ili čak 64 GB RAM-a, zavisno od potreba organizacija. Ovaj razvoj će posebno pozitivno uticati na industriju DRAM memorije, koja će imati priliku ostvariti još bolje poslovne rezultate.

Često postavljana pitanja (FAQs):

1. Šta su AI računari?
AI računari su računari koji koriste AI (veštačku inteligenciju) ubrzanje, što im omogućava da obavljaju specifične funkcije i zadatke koji zahtevaju kompleksne izračune i analizu podataka.

2. Šta je Kopilot?
Kopilot je AI pomoćnik koji je razvijen od strane Microsofta. On automatski generiše rad i može biti integrisan u osnovne PC uređaje.

3. Da li Microsoft ima glavnu ulogu u specifikacijama hardvera PC računara?
Ne, i drugi igrači u industriji takođe imaju svoj značajan doprinos u specifikacijama hardvera PC računara.

4. Da li će Kopilot biti dostupan samo preko pretplate?
Da, Microsoft planira da lansira Kopilot Pro 2024, koji će biti dostupan samo preko pretplate i biće integrisan sa Officeom i 365.

5. Koji su bitni hardverski zahtevi za korisćenje Microsoftovih AI funkcija?
Jedan od bitnih hardverskih zahteva je Neural Processing Unit (NPU), koji se može naći u nekim najnovijim mobilnim procesorima kao što su Inteova AI Boost i AMD Ryzen AI. Takođe, minimalna količina RAM memorije koja se preporučuje je 16 GB.

Srodni linkovi:
Microsoft
Intel
AMD