*EN Вештачка интелигенција

Kompanija Apple menja pristup svojem App Store-u u Evropi

Summary

Kompanija Apple je najavila da će u Evropi doći do značajnih promena u načinu funkcionisanja svog App Store-a u skladu sa novim zakonom Evropske unije o digitalnim tržištima. Ove promene u politici kompanije predstavljaju značajan korak napred. Jedna od ključnih […]

Kompanija Apple menja pristup svojem App Store-u u Evropi

Kompanija Apple je najavila da će u Evropi doći do značajnih promena u načinu funkcionisanja svog App Store-a u skladu sa novim zakonom Evropske unije o digitalnim tržištima. Ove promene u politici kompanije predstavljaju značajan korak napred.

Jedna od ključnih promena je da će se razvojnim programerima omogućiti da svoje aplikacije ponude i preko alternativnih prodavnica aplikacija, ne samo preko App Store-a. Ovo će pružiti programerima veću slobodu i izbor u distribuciji svojih aplikacija.

Takođe, Apple uvodi „osnovnu tehnološku naknadu“ od 0,50 evra po godišnjoj instalaciji za popularne aplikacije i smanjuje proviziju u App Store-u sa 30% na 17% za razvojne programere koji i dalje koriste njihove usluge. Ove promene u naplati će pomoći programerima da ostvare veću zaradu od svojih aplikacija.

Iako će biti veća fleksibilnost u distribuciji aplikacija, Apple ističe da će i dalje preduzimati sigurnosne mere kako bi zaštitio iOS uređaje od malvera i drugih bezbednosnih pretnji.

Važno je napomenuti da će ove promene biti primenjene isključivo na tržištu Evropske unije. Takođe, korisnici u EU će imati mogućnost da odaberu podrazumevani internet pretraživač na svojim iOS uređajima.

Ove promene su odgovor na zakonske zahteve Evropske unije i predstavljaju novo poglavlje u Apple-ovoj poslovnoj strategiji u Evropi. Kako će se ove promene odraziti na tržište aplikacija i iskustvo korisnika, ostaje da se vidi.

Česta pitanja (FAQ):

1. Koje promene će se desiti u Apple-ovom App Store-u u Evropi?
– Apple će omogućiti razvojnim programerima da svoje aplikacije ponude i preko alternativnih prodavnica aplikacija, ne samo preko App Store-a. Takođe će se promeniti i način naplate provizije, i smanjiti sa 30% na 17% za određene razvojne programere.

2. Šta je „osnovna tehnološka naknada“?
– „Osnovna tehnološka naknada“ je iznos od 0,50 evra koji će se naplaćivati svake godine za popularne aplikacije.

3. Da li će ove promene uticati na sigurnost iOS uređaja?
– Iako će biti veća fleksibilnost u distribuciji aplikacija, Apple će i dalje preduzimati sigurnosne mere kako bi zaštitio iOS uređaje od malvera i drugih bezbednosnih pretnji.

4. Da li će ove promene biti primenjene i van tržišta Evropske unije?
– Ne, ove promene će biti primenjene isključivo na tržištu Evropske unije.

5. Šta će korisnici u EU moći da odaberu na svojim iOS uređajima?
– Korisnici u EU će imati mogućnost da odaberu podrazumevani internet pretraživač na svojim iOS uređajima.

Srodni linkovi:
Apple (https://www.apple.com/)