*EN Вештачка интелигенција

Koliko se struje troši na punjenje električnih vozila u Kini?

Summary

Iako je broj električnih vozila u Kini impresivan, nije došlo do rušenja elektroenergetskog sistema i infrastrukture zbog njihove potrošnje struje. Međutim, koliko se tačno električne energije troši na punjenje ovih vozila? Prema nedavnoj analizi BloombergNEF (BNEF), sva električna vozila u […]

Koliko se struje troši na punjenje električnih vozila u Kini?

Iako je broj električnih vozila u Kini impresivan, nije došlo do rušenja elektroenergetskog sistema i infrastrukture zbog njihove potrošnje struje. Međutim, koliko se tačno električne energije troši na punjenje ovih vozila?

Prema nedavnoj analizi BloombergNEF (BNEF), sva električna vozila u Narodnoj Republici Kini su tokom 2023. godine utrošila istu količinu električne energije na punjenje baterija kao i cela Republika Irska. Ovo ukupno iznosi 35 teravat-sati (TWh), uključujući potpuno električna vozila i plug-in hibride. Prognoze za ovu godinu pokazuju da će ukupna potrošnja električne energije na punjenje elektromobila porasti na 52 TWh, što premašuje ukupnu godišnju potrošnju Grčke.

Iako ove brojke impresioniraju, važno je napomenuti da punjenje baterija električnih vozila u Kini nije ugrozilo elektroenergetski sistem i infrastrukturu. Struja koja se distribuira putem javnih punjača već dostiže značajne nivoe, ali to nije doveo do većih problema. Naprotiv, Kina je uspešno uspostavila ogroman broj javnih punjača koji podržavaju rastući broj električnih vozila na putevima.

Dok je Kina uspešno izgradila potrebnu infrastrukturu za podršku električnim vozilima, situacija na drugom kraju sveta je drugačija. U Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u Kaliforniji, postoje protivnici električnih vozila koji smatraju da mogu predstavljati opasnost za energetski sistem. Kao primer, tokom velikih vrućina 2022. godine, vlasnicima električnih vozila je naređeno da ne punjenju svoje automobile tokom određenih sati kako bi se izbeglo preopterećenje elektroenergetskog sistema.

U svakom slučaju, potrošnja struje od strane električnih vozila raste, a zemlje i njihovi energetski sistemi moraju biti spremni da se prilagode ovom trendu. Kina je trenutno lider u broju električnih vozila i zaista je impresivno kako su uspeli da održe stabilnost elektroenergetskog sistema uprkos velikoj potrošnji struje.

Česta pitanja o potrošnji električne energije pri punjenju električnih vozila:

1. Koliko električne energije su električna vozila u Kini potrošila na punjenje u 2023. godini?
Električna vozila u Kini su u 2023. godini utrošila 35 teravat-sati (TWh) električne energije na punjenje baterija.

2. Kakva je prognoza za potrošnju električne energije pri punjenju elektromobila u ovoj godini?
Prognoza za ovu godinu pokazuje da će potrošnja električne energije na punjenje elektromobila porasti na 52 TWh.

3. Kako se ova potrošnja električne energije u Kini upoređuje sa potrošnjom drugih zemalja?
Potrošnja električne energije na punjenje elektromobila u Kini premašuje ukupnu godišnju potrošnju Grčke.

4. Da li je ogroman broj električnih vozila u Kini ugrozio elektroenergetski sistem i infrastrukturu?
Ne, iako punjenje baterija električnih vozila u Kini dostiže značajne nivoe, elektroenergetski sistem i infrastruktura nisu ugroženi. Kina je uspešno uspostavila ogroman broj javnih punjača koji podržavaju rastući broj električnih vozila na putevima.

5. Da li su električna vozila u Sjedinjenim Američkim Državama izazvala probleme za energetski sistem?
U nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država, kao što je Kalifornija, postoje protivnici električnih vozila koji smatraju da mogu predstavljati opasnost za energetski sistem. Tokom vrućina 2022. godine, vlasnicima električnih vozila je bilo naređeno da ne punjenju svoje automobile tokom određenih sati kako bi se izbeglo preopterećenje elektroenergetskog sistema.

Definicije:

– Električna vozila: Vozila koja koriste električnu energiju za pogon umesto fosilnih goriva.
– Elektroenergetski sistem: Sistem za proizvodnju, distribuciju i potrošnju električne energije.
– Infrastruktura: Fizičke objekte i sisteme neophodne za funkcionisanje određenog područja ili delatnosti.

Linkovi:
BloombergNEF: Veb stranica kompanije BloombergNEF koja pruža informacije i analize o obnovljivim izvorima energije i energetskom tranziciji.